Златибор у Великом рату

1185

Назив књиге: Златибор у Великом рату
Аутор: Ђенић Р. Милисав
Издавач: Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“, Културно-спортски центар
Година издавања: 2006.

Књига ЗЛАТИБОР У ВЕЛИКОМ РАТУ Милисава Р. Ђенића, професора у Чајетини, представља драгоцен прилог локалној историји, врста рада каквих има мало у нашој научној и популарној публицистици. Утолико су његов садржај и појава драгоценији; таква дела извлаче из таме заборава многе појединости и откривају ликове људи тога краја, њихову борбу, идеале, жртве, али и сналажљивост, хумор и задовољство оним што је остварено њиховим напорима.

ЗЛАТИБОР У ВЕЛИКОМ РАТУ приказује епопеју Златибораца од избијања Балканског рата до завршетка Првог светског рата. У њој је описано њихово учешће у биткама, у повлачењу, у опоравку, у рововима. у сударима прса у прса, у продору кроз непријатељске редове, у ослобођењу земље. У питању су људи свих животних доби, ратници првог, другог и трећег позива. Ђенић при томе не занемарује ни оне који су остали код својих домова, старце, жене и децу током аустријске окупације. Њихове патње и невоље скоро да нису мање од оних које су подносили ратници. На цивилно становништво су се сручили мржња окупатора, реквизиције, болести, глад, интернација и мноГе друГе нееоље.

ЗЛАТИБОР У ВЕЛИКОМ РАТУ садржи пет посебних поглавља. Свако од њих обрађује одређено питање или раздобље. У питању су Балкански ратови, Први светски рат, прилике на Златибору у време окупације, витези слободе и списак погинулих и несталих током ове одисеје српског народа. Ђенић је опширно описао операције IV пука са свим последицама и у свим фазама ратовања. Посебну вредност представљају поглавља у којима је кроз причање учесника и савременика тих збивања, описао допринос Златибораца ратним напорима Србије. Повлачење преко Албаније, поред коришћења операцијских дневника ове јединице, описао је кроз речи његових учесника. Широм књиге на површину избијају ликови јунака и примери јунаштва. У томе нема разлике између обичних војника и високих официра. Таквих ликова и примера има много и они се лако не заборављају.

У жељи да прикаже прави удео Златибораца у овим збивањима, Ђенић је са много пажње и љубави прикупио имена оних који су оставили своје животе на ратиштима Балкана, заробљеничким логорима, прихватним центрима, албанској Голготи и острву Крфу. Бројеви су импресивни и сведоче о тежини крварења људи и народа у џелини. Читаоцу се просто намеће питање како је било могуће да народ преживи таква крварења без тежих последица. Оне су се показале у потоњим деценијама, што је био случај и са другим европским народима.

Веома драгоцене податке Ђенић је прикупио о најхрабријим ратниџма, од којих су на Златибору већ неки били заборављени, а њихова досијеа прекривена патином похрањена у разним архивама. Број од 54 златиборска витеза слободе је импозантан, далеко надмашује све срезове ужичког округа, ретко да је било који крај Србије дао толико највећих јунака. О њима нису испричани само догађаји из рата, дате су комплетне биографије са фотографи јама.

На крају, ваља истаћи да ЗЛАТИБОР У ВЕЛИКОМ РАТУ представља ваљан прилог проучавању локалне историје, рад каквих нема много у нашој научној публицистици. Верујем да ће књига Милисава Р. Ђенића наићи на широк одјек код читалачке публике, пошто својим садржајем то потпуно заслужује.

Проф. др ДраГољуб Р. Живојиновић

Претходни чланакБарух Нисим Хајим
Следећи чланакЂенић Милисав