Витезови Карађорђеве звезде са мачевима

948

Назив књиге: Витезови Карађорђеве звезде са мачевима
Аутор: Влаховић С. Томислав
Издавач: Влаховић С. Томислав
Година издавања: 1988.

(Предговор књизи)

Читаоцима и потомцима прослављених носилаца Ордена Карађорђеве Звезде са мачевима, који су описани у књизи “Витезови Карађорђеве Звезде са мачевима” аутора Томислава Влаховића, указала се прилика да прочитају књигу која је недостајала. Књигу, која отрже од заборава не само имена већ и дела овенчаних славом најхрабријих ратника, који су за домовину дали све, а нису тражили иишта. Најхрабрији међу храбрима, који су задивили свет својим подвизима, верношћу отаџбини и савезницима, сматрали су да је то њихова дужност.

Књига по први пут даје, до сада најкомплетнији преглед носилаца овог одликовања, како из састава српске војске 1912-1918. године, тако и ратних добровољаца из свих наших крајева и савезничких земаља и припадника савезничких армија. Из четрдесет две хиљаде ратних добровољаца свих наших народа орден храбрих понели су најхрабрији једну петину укупно додељених Карађорђевнх звезда са мачевима официрског и војничког реда. Друга петина додељена је најхрабријим ратницима савезничких армија, а три петине српским ратницима.

Решеност аутора професора Влаховића да овом књигом и допунама обухвати све витезове из редова ратних добровољаца и савезничких армија, и да их сврста раме уз раме са витезовима из Србије има вишеструки значај. Из ове књиге и другог тома исте едиције “Добровољци 1912-1918“, млада генерација ће по први пут имати прилику да се шире упозна са херојском борбом неколико десетина хиљада ратних добровољаца из Македоније, Војводине, Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине, који су се прикључили српској и црногорској војсци, да се сви заједно боре за ослобођење и уједињење наших народа. Народи савезничких држава заједно са нашим народима организују плодну сарадњу у неговању традиција нашег савезништва из првог светског рата. Влаховићева књига трајно обележава заједничку борбу наших цењених савезника и наших народа, за право свих народа на слободу и самосталност.

Према томе, књига има афирмативни карактер, а херојска дела појединаца, само су још један прилог у развијању свести о слободи, пожртвовању и стављању на браник слободе све, до оног најдражег. О слободарској мисли ових подвига, па и ових ратова у целини, дали су оцену најкомпетентнији људи тога времена, а међу њима и Лењин.

Књига је прилог упознавања са нашим људима, њиховим схватањима о поимању слободе, родне груде, пркоса и доказ да се и у најтежим условима може са оваквим људима остварити слобода и одбранити земља. То би била и основна порука књиге.

Ово дело има свој значај и због тога што говори о људима, њиховим подвизима, без обзира на њихове сталешке и класне разлике, који су у одређеннм условима имали развијеиу свест о потреби очувања националне слободе, која је не само била угрожена, већ скоро доведена у безизлазан подожај. Може се већ сада тврдити, да су делом њнхова дела, подвизи и пожртвовања, нашли своју примену, своје следбенике и у току НОР-а. С тога се може слободно оценити, да ће добро доћи као допуна у развијању нашег југословенског социјалистичког патриотизма и свести о цени слободе.

Опредељење Комунистичке партије Југославије и генералног секретара Јосипа Броза Тита 1941. године да се земља брани од најезде фашизма и дивовска борба наших народа 1941-1945. да се земља ослободи и поново уједини, најбољи су доказ, да су сви напори наших предака да се земља ослободи и уједини били на свом месту. То је била вековна тежња наших народа, а за остварење тих идеала у обадва рата борили су се најбољи.

У рецензији и у уводној речи аутора дат је критички осврт на ово дедо, али, без обзира на неке недостатке, којих је морало бити, ако се има у виду да се дело пише седамдесет година после завршеног рата, књига је испунила очекивања.

Напослетку, у тако дугом временском периоду занемарити имена, ликове и дела људи чија су права изједначена са правима носилаца Ордена народног хероја Југославије, био је велики грех. Најблаже би се то тако могло оквалификовати. Због тога Влаховићев труд превазилази обавезе једног писца. Зборник витезова Карађорђеве Звезде са мачевима дужне су биле да обраде званичне институције.

Због свега што је напред речено, најтоплије препоручујемо читаоцима дело “Витезови Карађорђеве Звезде са мачевима”, аутора Томислава Влаховића, као најбољи дар у јубиларној години, када славимо седамдесетогодишњицу пробоја солунског фронта, завршетка првог светског рата и стварања прве заједничке самосталне државе Јужних Словена.

ПРЕДСЕДНИК РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА
СУБНОР-а СРБИЈЕ,
Славко Поповић
генерал-мајор

Претходни чланакВлаховић С. Томислав
Следећи чланакПоповић Војин – Војвода Вук