Витезови Црногорског среза

973

Назив књиге: Витезови Црногорског среза
Аутор: Деспотовић Милијан
Издавач: Удружење потомака раника 1804 – 1920. „Љубомир Марић“ Косјерић
Година издавања: 2018.

Ово није само књига која нуди допуну до сада истраживане историографске грађе о овде задатој теми, већ и много више од тога.

Пред нама је драгоцени ковчежић пун обиља непознатих детаља и личности потонулих у заборав, које аутор проналази и провереним подацима поткрепљује, са истраживачким нервом међусобно укршта и целовитије повезује. У исти мах, срећно размрсује и осветљава многе биографске чворове. Због тога у значајној мери нам време и судбине носилаца Карађорђеве звезде Црногорског среза и шире околине, бивају много блискији и сазнајно пријемчљивији.

Штиво лексикона под овим насловом, језичкостилски је питко и чисто као изворска вода, узбудљиво меандрирајући кроз брда и долине скрапежским сливом, у чијем крилу су и поникли ови и бројни други витезови храброг срца. Драматика ратних и поратних судбина двадесет четири војника, на чијим јуначким и смерним грудима је сјала Карађорђева звезда са укрштеним мачевима, искрсавају пред читаоца уверљиво као живи људи свога и сваког времена.

Они нам долазе из у ове наше дане, готово равни невероватном митском чуду, да поново проговоре о истинском подвижништву, не дичећи се и не гордећи узвишеношћу својих подвига и признања, већ их сматрају најприроднијом дужношћу према своме дому и роду.

У мирнодопском остатку ових необичних живота, ратном срећом преживели јунаци остају тихи и обични као и свако честит, мада махом убрзо заборављени од превртљивих неизвесности ћуди потоње историје. Настављају своје послове и борбу за хлеб свагдашњи за себе и своје ближње, а према личним материјалним приликама свагда склони доброчинству за свој напаћени народ. Тиме је, данас и заувек наше дивљење веће према овим часним достојанственицима.

Ова књига је благодарје њима.

И зато, свака похвала труду аутора књиге Милијану Деспотовићу, поети и публицисти, а издавачу честитка за овако племенит и вишеструко користан подухват!

Милуника Митровић

Претходни чланакДеспотовић Милијан
Следећи чланакБожић П. Гвозден