Колубарска битка

1735

Назив књиге: Колубарска битка
Аутор: Милан Раденковић
Издавач: Војноиздавачки завод “Војно дело”
Година издавања: 1959.

 

Победа српске војске у Колубарској бици крајем 1914 године резултат је сјајних ратничких особина којима су се одликовали борци и старешински кадар српске војске из тог критичног, али славног периода ратова за ослобођење и уједињење наших народа. Она је плод њихове заједничке акције кроз најтежа искушења и натчовечанске напоре. Иако је изгледало да је у току отступно-одбранбених дејстава, тј. пре преласка у противофанзиву, борбеност српског војника замрла, она је понова блеснула пуним сјајем при преласку у противофанзиву 3 децембра. Поред заслуга многобројних знаних и незнаних бораца и старешина, као носиоци и симболи сјајне победе истичу се два славна имена: војвода Путник и генерал Мишић.
Тако су на једној страни, одлично опремљене, а после искуства из Церске операције и добро тактички вођене, јединице Поћорекове Балканске војске претрпеле у Колубарској бици тежак слом. Узроци слома су Поћорекове грешке стратегиског значаја.
На другој страни, клонула српска војска којој је претило опште расуло, препородила се и бацила у неодољиву противофанзиву. И док је неправилна стратегиска употреба српске војске у периоду који је претходио Колубарској бици (Сремска офанзива, битка на Дрини, повлачење са Дрине ка ваљевским положајима) довела српску војску у тешку кризу, дотле ју је правилна употреба у нападној фази Колубарске битке и у току гоњења морално препородила и довела до сјајне победе.

(из књиге)

Претходни чланакБитка на Дрини 1914
Следећи чланакОперације црногорске војске у Првом светском рату