Јевреји Србије у Првом светском рату

635

Назив књиге: Јевреји Србије у Првом светском рату
Аутори: др Милан Кољанин, Војислава Радовановић
Издавач: Јеврејски историјски музеј Савеза јеврејских општина Србије
Година издавања: 2015.

Србија у Првом светском рату 1914–1918, чудесан је пример храбрости, ратничких способности, љубави и достојанства целокупног њеног становништва, без обзира на пол, старост, веру и националност. Истовремено, трагичан је пример огромног страдања војске и цивила, у беспоштедној борби за слободу и победу вољене земље Србије.
У фактографској, а дирљивој књизи Одбора за подизање споменика палим јеврејским ратницима – СПОМЕНИЦА ПОГИНУЛИХ И УМРЛИХ СРПСКИХ ЈЕВРЕЈА У БАЛКАНСКОМ И СВЕТСКОМ РАТУ, 1912–1918, Штампарија М. Карића, Београд, 1927. у уводном тексту, пише:
„( …) Јевреји су, од када су напустили своју рођену груду, били кроз сва времена добри грађани, у свима земљама кроз које их је водио пут историје. Правдољубље и толеранцију народа, међу којима су живели, увек су високо ценили и несумњиво је да ни једном народу нису остали дужни у примљеној љубави (…) Тако је то било и јесте у земљи Србиновој, где су Јевреји у свему поступали по речима свога чувеног сународника, славног историчара Јосифа Флавија – радећи у миру на подизању општенародног благостања и борећи се, за време ратова, раме уз раме, вољено, храбро, поред своје браће Срба.“
Поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата, Јеврејски историјски музеј у Београду приредио је изложбу под једноставним називом ЈЕВРЕЈИ СРБИЈЕ У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ и посветио је свим српским Јеврејима, мушкарцима и женама, који су као ратници или медицинско особље учествовали у свим ратовима за слободу Србије 1912–1918. године.

Претходни чланакЈевреји Србије у Првом светском рату
Следећи чланакСрбија у Првом светском рату