Битка на Дрини 1914

1404

Назив књиге: Битка на Дрини 1914.
Аутор: Ђорђе Лукић
Издавач: Војноиздавачки завод
Година издавања: 1966.

Битка на Дрини, иако одрамбеног карактера, имала је крупне позитивне последице на колубарску битку. У ствари, дефанзивним дејствима српска војска је у току јесени 1914. године створила могућност да пређе у противофанзиву на Колубари и извојује једну од својих најзначајнијих победа у првом светском рату. И поред осетних сопствених губитака, српска и санџачка (црногорска) војска задале су на Дрини снажне ударце аустроугарској балканској војсци. Сачувано је јединство и дух отпора српске војске, што је био један од пресудних фактора каснијих победа.
У контексту оваквих разматрања треба ценити битку на Дрини, одредити њено место у историји ратовања српске војске у периоду од 1914. до 1918. године.
Потреба за једним делом, које би бар делимично обрадило обострана, иначе веома сложена борбена дејства на Дрини осећала се одавно. Стога и овај потхват Ђорђа Лукића, генерала у пензији, заслужује похвалу. Он је, иначе учесник у овим догађајима, успео да на основу прикупљене грађе фотографски аутентично реконструише многа збивања и обради битку у целини. Аутор је писању овог дела приступио са великом одговорношћу и зналачки користио нашу и страну литературу. (На том послу га је и смрт затекла, те није дочекао да види, објављивање свог дела).
Захваљујући широкој војној и општој култури, огромном залагању и упорности аутора, овом књигом наша историографија је добила комплетну обраду војних дејстава српске војске у 1914. години, тако да она са књигама о бици на Церу и Колубари чини јединствено дело. Зато је и појава овог дела, – и поред евентуалних недостатака у погледу начина обраде, садржине и композиције – врло значајна.

(напомена издавача)

Претходни чланакПоменик светих српских ратника 1912-1918.
Следећи чланакКолубарска битка