Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.

1638

Назив књиге: Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Аутор: Радојчић Милорад
Издавач: Међуопштински историјски архив Ваљево
Година издавања: 2014.

Ауторов начин излагања креће се од ширег ка ужем, пгго је утицало да сам увод дат чак у неколико поглавља буде прилично обиман. На првом месту то је нека „разледница“ Ваљева и околине исказана кроз бројне географске и популационе податке, затим оне везане за административна померања током 19. и 20. века. При овом нису пренебрегнути ни подаци које можемо убројати у неку врсту туристичке понуде. Даљи наставак излагања везан је за историју ратова тачније за ратну кампању 1912-1918. године у којој су житељи овог краја узели више него активно учешће. Посебно је потенцирано њихово војевање 1914. године што је с обзиром на правце аустроугарских војних дејстава значило буквално рат на сопственом прагу. Даљи ток збивања везан је не толико за Ваљево и околину већ за збивања у Албанији, Солунском фронту и другим ратинггима, све до окончања рата 1918. године.

После доста широког уводног текста аутор започиње постепену конкретизацију свог излагања усмерену најпре на Орден Карађорђеве звезде, његов настанак и историјат. У овом делу он у најкраћим цртама спомиње и друге, практично све ордене и медаље Кнежевине и Краљевине Србије настале у периоду од средине 19. века па све до почетка и тока Првог светског рата.

Реченим поступком Радојчић на најбољи могући начин отвара главну тему свога дела. То су биографије носилаца Ордена Карађорђеве звезде са мачевима, уз претходну наведену напомену да су уз њих дати и животописи одликованих Карађорђевом звездом без мачева. Биографије носилаца дате су у енциклопедијској форми што је историографски потпуно оправдано.

др Милић Ј. Милићевић, научни сарадник Историјског института САНУ Београд

ИЗВОРБесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Претходни чланакРадојчић Милорад
Следећи чланакАндоновић Ј. Драгомир