Početna Razno

Razno

Srpski dobrovoljački pokret 1912-1918

Ilija Petrović napisao je svoju novu najobimniju i najcelovitiju studiju o srpskom dobrovoljačkom pokretu 1912 - 1918. godine.
Pomenik svetih srpskih ratnika manja

Pomen svetih srpskih ratnika 1912 – 1918

Drukčiji pristup dobrovoljačkom pokretu i novi podaci o njemu razbijaju šablone koji su otežavali i, čak, onemogućavali da se do kraja sazna istina o našoj prošlosti
Vek rata

Vek rata

"Kontrolišite naftu i time kontrolišete čitave nacije", rekao je Kisindžer.
Srpska trilogija

Srpska trilogija

Stevan Jakovljević je uspeo u svom naumu da u vidu knjige „podigne“ spomenik svojim saborcima i to u svakoj kući u Srbiji.

Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918.

Naziv knjige: Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918. Autor: Radojčić Milorad Izdavač: Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo Godina izdavanja: 2014. Autorov način izlaganja kreće se od šireg ka užem, pggo je uticalo da sam uvod dat čak u...
Vitezovi Crnogorskog sreza

Vitezovi Crnogorskog sreza

Ovo nije samo knjiga koja nudi dopunu do sada istraživane istoriografske građe o ovde zadatoj temi, već i mnogo više od toga.
Portreti učesnika Velikog rata

Portreti učesnika Velikog rata

Izložba Portreti učesnika Velikog rata nastala je od odabrane građe iz privatnih zbirki i iz kazivanja potomaka – unuka i praunuka ratnika knjaževačkog kraja.
Zlatibor u Velikom ratu

Zlatibor u Velikom ratu

Takva dela izvlače iz tame zaborava mnoge pojedinosti i otkrivaju likove ljudi toga kraja, njihovu borbu, ideale, žrtve, ali i snalažljivost, humor i zadovoljstvo onim što je ostvareno njihovim naporima.

Spomenica poginulih i umrlih srpskih Jevreja u ratovima 1912. – 1918.

Pali ste, jer je ljubav prema Otadžbini bila za Vas sveto osećanje, ispunjeno odanošću i gotovošću na požrtvovanje prema najčistijim idealima patriotizma.
Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu

Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu

Naziv knjige: Jevreji Srbije u Prvom svetskom ratu Autori: dr Milan Koljanin, Vojislava Radovanović Izdavač: Jevrejski istorijski muzej Saveza jevrejskih opština Srbije Godina izdavanja: 2015. Srbija u Prvom svetskom ratu 1914–1918, čudesan je primer hrabrosti, ratničkih sposobnosti, ljubavi...