Почетна Разно

Разно

Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.

Назив књиге: Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918. Аутор: Радојчић Милорад Издавач: Међуопштински историјски архив Ваљево Година издавања: 2014. Ауторов начин излагања креће се од ширег ка ужем, пгго је утицало да сам увод дат чак у...
Витезови Црногорског среза

Витезови Црногорског среза

Ово није само књига која нуди допуну до сада истраживане историографске грађе о овде задатој теми, већ и много више од тога.
Портрети учесника Великог рата

Портрети учесника Великог рата

Изложба Портрети учесника Великог рата настала је од одабране грађе из приватних збирки и из казивања потомака – унука и праунука ратника књажевачког краја.
Златибор у Великом рату

Златибор у Великом рату

Tаква дела извлаче из таме заборава многе појединости и откривају ликове људи тога краја, њихову борбу, идеале, жртве, али и сналажљивост, хумор и задовољство оним што је остварено њиховим напорима.

Споменица погинулих и умрлих српских Јевреја у ратовима 1912. – 1918.

Пали сте, јер је љубав према Отаџбини била за Вас свето осећање, испуњено оданошћу и готовошћу на пожртвовање према најчистијим идеалима патриотизма.
Јевреји Србије у Првом светском рату

Јевреји Србије у Првом светском рату

Назив књиге: Јевреји Србије у Првом светском рату Аутори: др Милан Кољанин, Војислава Радовановић Издавач: Јеврејски историјски музеј Савеза јеврејских општина Србије Година издавања: 2015. Србија у Првом светском рату 1914–1918, чудесан је пример храбрости, ратничких способности, љубави...

Академски сликар Михаило Миловановић

Суптилним, ненаметљивим и аргументованим казивањем, аутор књиге Ђорђе Пилчевић гради слику о Михаилу Миловановићу као прегаоцу, народном човеку, храбром патриоти и јунаку, нежном супругу и оцу што интелигентном читаоцу говори више и уверљивије од било каквих великих речи и изјава.

Операције црногорске војске у Првом светском рату

Осетила се потреба за једним оваквим радом у коме би се детаљније, документовано и аналитички изнеле операције црногорске војске у Првом светском рату, да се јасно види каква је била улога ове војске и колики је њен допринос борби против непријатеља.

Колубарска битка

Победа српске војске у Колубарској бици крајем 1914 године резултат је сјајних ратничких особина којима су се одликовали борци и старешински кадар српске војске из тог критичног, али славног периода ратова за ослобођење и уједињење наших народа.

Битка на Дрини 1914

Битка на Дрини, иако одрамбеног карактера, имала је крупне позитивне последице на колубарску битку.