Почетна Разно

Разно

Поменик светих српских ратника мања

Помен светих српских ратника 1912 – 1918

Друкчији приступ добровољачком покрету и нови подаци о њему разбијају шаблоне који су отежавали и, чак, онемогућавали да се до краја сазна истина о нашој прошлости
Век рата

Век рата

"Контролишите нафту и тиме контролишете читаве нације", рекао је Кисинџер.
Српска трилогија

Српска трилогија

Стеван Јаковљевић је успео у свом науму да у виду књиге „подигне“ споменик својим саборцима и то у свакој кући у Србији.

Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.

Назив књиге: Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918. Аутор: Радојчић Милорад Издавач: Међуопштински историјски архив Ваљево Година издавања: 2014. Ауторов начин излагања креће се од ширег ка ужем, пгго је утицало да сам увод дат чак у...
Витезови Црногорског среза

Витезови Црногорског среза

Ово није само књига која нуди допуну до сада истраживане историографске грађе о овде задатој теми, већ и много више од тога.
Портрети учесника Великог рата

Портрети учесника Великог рата

Изложба Портрети учесника Великог рата настала је од одабране грађе из приватних збирки и из казивања потомака – унука и праунука ратника књажевачког краја.
Златибор у Великом рату

Златибор у Великом рату

Tаква дела извлаче из таме заборава многе појединости и откривају ликове људи тога краја, њихову борбу, идеале, жртве, али и сналажљивост, хумор и задовољство оним што је остварено њиховим напорима.

Споменица погинулих и умрлих српских Јевреја у ратовима 1912. – 1918.

Пали сте, јер је љубав према Отаџбини била за Вас свето осећање, испуњено оданошћу и готовошћу на пожртвовање према најчистијим идеалима патриотизма.
Јевреји Србије у Првом светском рату

Јевреји Србије у Првом светском рату

Назив књиге: Јевреји Србије у Првом светском рату Аутори: др Милан Кољанин, Војислава Радовановић Издавач: Јеврејски историјски музеј Савеза јеврејских општина Србије Година издавања: 2015. Србија у Првом светском рату 1914–1918, чудесан је пример храбрости, ратничких способности, љубави...

Академски сликар Михаило Миловановић

Суптилним, ненаметљивим и аргументованим казивањем, аутор књиге Ђорђе Пилчевић гради слику о Михаилу Миловановићу као прегаоцу, народном човеку, храбром патриоти и јунаку, нежном супругу и оцу што интелигентном читаоцу говори више и уверљивије од било каквих великих речи и изјава.