Почетна Рatne operacije 1914. Операције црногорске војске 1914

Операције црногорске војске 1914

Операције Војске Краљевине Црне Горе у ратној 1914.год. и њена несебична помоћ Краљевини Србији.

Кратак преглед историског развоја црногорске војске

У вишeвековној борби за слободу Црна Гора је - све до завршетка рата 1876-78 године - била такорећи ратни логор, у коме је живот њеног становништва био прожет претежно војничким духом. У то време сваки Црногорац - способан да носи оружје без обзира на године стрости - био је борац и бранилац своје домовине.

Основна карактеристика аустро-угарске војске

Више и највише командовање аустроугарске војске није било на висини својих задатака, особито у почетним операцијама 1914 год. Њихови оперативни планови били су нереални, организација командовања сложена, а притом прихваћена немачка војна доктрина неправилно примењена од њих, довела је аустроугарску војску на самом почетку рата до неколико тешких пораза (Цер, Сувобор, Галиција и др.)

Аустроугарски ратни план за операције на Балкану

Аустроугарски ратни план за напад на Србију и Црну Гору 1914 године био је офанзиван. Основна идеја тога ратног плана била је да се енергичном офанзивом уништи првенствено српска војска, а потом црногорска.

Војно-политичка ситуација Црне Горе уочи Првог светског рата

Народ у Србији и Црној Гори био је потпуно свестан да Аустро-Угарска жели да пороби њихове земље, зато је у тим критичним данима био једнодушан и одлучан да се до последњег бори за одбрану слободе и независности.

Црногорски ратни план

Нема докумената о томе да ли је Црна Гора за рат 1914 године имала ратни план. Краљ Никола је начелнику оперативног отсека Министарства војног, бригадиру Јову Бећиру, 23 јула наредио да се за одбрану ловћенског фронта употребе четири бригаде, а осталих 14 бригада да распореди - по свом нахођењу - за одбрану осталих фронтова Црне Горе.

Прелаз црногорске војске на аустроугарску тегиторију

Тежишто црногорских операција 1914 године било је на фронту Санџачке војске. Код Херцеговачког одреда вођене су борбе тактичког значаја, а код осталих одреда акције мањег обима.