Почетна Рatne operacije 1914. Колубарска битка

Колубарска битка

Колубарска битка је спасла Србију од пропасти, подигла морал војсци и народу и прославила их широм света.

О тактичком раду јединица

После Церске битке и битке на Дрини, аустроугарске јединице ушле су у Колубарску битку са знатно већим искуством и тактичком способношћу него што су их у почетку рата (у Церској бици) имале. Оне су, уопште узев, кроз цео период Колубарске битке показале добру тактичку увежбаност.

Значај Колубарске битке

Колубарска битка је тада спасла Србију од пропасти, подигла морал војсци и народу и прославила их широм света. После Колубарске битке углед Србије порастао је до највишег степена: мала Србија од непуна 4 милиона становника двапут је тукла Балканску војску моћне царевине која је имала преко 51 милион становника.

Узроци почетних неуспеха и каснијих успеха српске војске

Српска војска, која је у Церској операцији показала високе моралне и борбене вредности, преживљавала је у првом периоду Колубарске битке - пре прелаза у противофанзиву - тешку психичко-борбену кризу која је била достигла такав...

Узроци слома аустроугарске Балканске војске

Интересантно је да Поћорек није хтео да увиди своје основне стратегиске погрешке - предузимања офанзива са недовољном снагом и средствима - чак и после слома друге офанзиве, а тиме и своје личне каријере ратног команданта.

Рекапитулација развоја обостраних оперативних идеја

Колубарска битка је била изненађење за Поћорека. Кад се нашао пред Колубаром, Поћорек није био свестан да је већ започео Колубарску битку.

Критички осврт на гоњење до Дрине, Саве и Београда

Поћорек није чак ни 9 децембра потпуно схватио тежину претрпљеног пораза у Србији, иако су потчињени команданти корпуса у својим извештајима износили стварно тешко стање својих јединица.

15 децембар

Пошто Тимочка дивизија I позива, по извршеном пробоју центра београдског мостобрана, није предузела гоњење у току ноћи 14/15 децембра, а крила мостобрана су и даље остала неначета, то су корпуси 5 армије могли вршити неузнемиравано повлачење ка одређеним мостовима на Сави и пребацивање на њену леву обалу.

14 децембар

На уском фронту, са добро наслоњеним крилом на Макиш а усто штићено и ватром монитора са Саве, затим са јаким ослонцима с. Жарково и Кошутњак, као и јаким редвијем Баново Брдо (к 206), десно крило мостобрана, које је посео 13 корпус, имало је повољне услове да пружи јак отпор дивизијама III армије.

13 децембар

Својим рано започетим (у 6.30) и енергичним продирањем III армија је изненадила 8 и 13 корпус док се још нису организовали за одбрану на новом положају. Нарочито је 13 корпус био изненађен продирањем леве колоне Комбиноване дивизије, док су му се дивизије, у првом реду 36-та још налазиле у повлачењу ка новом положају Витковица - к 234.

12 децембар

До 12 децембра је још постојала нада да ће 5 армија моћи да одржи Београд као врло важан ослонац за нову офанзиву. Међутим, 12 децембра се показало да су радови око утврђивања београдског мостобрана врло споро напредовали због тога што је већина батаљона била употребљена за борбу, те није било радне снаге за утврђивање.