Почетна Рatne operacije 1914. Церска операција

Церска операција

Прва аустроугарска офанзива на Србију од 28. јула до 24. августа 1914, у којој је српска војска извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату.

Запажања у погледу тактичког рада

Служба извиђања уопште је била врло слабо организована и извођена, што је имало за последицу непознавање стварног стања на српској страни, а у вези с тим пропуштање повољних тренутака за искоришћавање слабих страна српског распореда, доживљавање изненађења и препада од стране српских трупа и српске ватре и подношење излишних губитака.

Запажања у погледу обавештајне службе, стратегиског и оперативног извиђања

Обавештајна служба аустроугарског Главног генералштаба у периоду припрема за рат противу Србије била је на већој висини од обавештајне службе српског Главног генералштаба.

Значај и последице Церске битке

Овај пораз падао је утолико теже Двојној Монархији што се догодио пред велики судар са Русима у Галицији, те је негативно деловао на морал старешина и трупа.

Општи поглед на експлоатацију Церске битке

Експлоатација Церске битке са српске стране није изведена енергично, те није ни дала очекиване резултате: потпуно уништење 9 и 21 дивизије 8 корпуса и 36 дивизије 13 корпуса.

Општи поглед на Церску битку

Док је Церска операција, као што смо изнели, била дело аустооугарске војно-политичке стратегије, предвиђена аустроугарским ратним и операциским планом аустроугарске Балканске војске, дотле је Церска битка за њихово највише и више командовање била непредвиђена, тј. изненадна сусретна битка.

Општи поглед на Церску операцију до битке

Слабост и неприпремљеност V аустроугарске армије и њено усамљено наступање правцем на коме је било највероватније да ће наићи на главне српске снаге биле су један од главних узрока неуспеха Балканске војске у њеној „казненој експедицији" против Србије.

Довршетак дејстава на помоћним правцима

Повлачењем V аустроугарске армије преко Дрине 20 августа била је углавном завршена Церска операција. Остало је још само да се непријатељ протера из Шапца.

Општи поглед на експлоатацију Церске битке

Сламањем отпора 9 аустроугарске пешадиске дивизије на Церу - Иверку од стране Церске групе II српске армије, Церска битка је била добијена још у подне 19 августа.

Ужичка група и рад српске Врховне команде 20 августа

И тако се десило да 15 корпус, уместо да пређе у напад кад победоносна V аустроугарска армија уђе у Ваљево, како је било предвиђено операциским планом Поћорека од 9 августа, прелази у напад баш онда кад се тучена V аустроугарска армија пребацује на леву обалу Дрине.

Шабачка група 20 августа

Поћорек, командант Балканске војске, желео је да група генерала Тршћанског предузме офанзиву, у циљу олакшања повлачења аустроугарске армије и њеног држања источно од Дрине, у Србији. Међутим, генерал Франк, командант V аустроугарске армије, наредио је да група Тршћанског (ојачани корпус) напусти Шабац и пређе у Срем.