Почетна Рatne operacije 1914. Церска операција

Церска операција

Прва аустроугарска офанзива на Србију од 28. јула до 24. августа 1914, у којој је српска војска извојевала прву савезничку победу у Првом светском рату.

Узроци и повод рата

Рат између Аустро-Угарске и Србије био је увод у Први светски рат, што је дало повода да се верује да је он и био узрок Првог светског рата. Ту пропаганду нарочито је ширила Немачка.

Основне карактеристике политичко-економске и географско-стратегиске ситуације Аустро-Угарске и Србије

За рат 1914 године Аустро-Угарска је имала на својој страни само Немачку и Албанију. Италија је остала неутрална, иако је била везана Тројним савезом, али је очекивала погодан тренутак да приђе Тројном споразуму.

Оружане снаге Аустро-Угарске и Србије

Због свог компликованог државног устројства, Аустро-Угарска је имала три засебне војске: царско-краљевску заједничку војску, аустриски ландвер (домобранство) и мађарски хонвед (домобранство).

Аустроугарски ратни план

Аустроугарски ратни план против Србије био је израђен још 1907 године, уочи анексије Босне и Херцеговине, када је за начелника Главног генералштаба дошао генерал пешадије Конрад фон Хецендорф.

Српски ратни план

У очекивању анексије Босне и Херцеговине од стране Аустро-Угарске, Србија је предвиђала могућност рата против ње, па је Главни генералштаб израдио 1908 године дефанзиван план за рат против Аустро-Угарске.

Улазак у рат

Како је већ раније, у споразуму са Немачком, била донела одлуку за рат против Србије, Аустро-Угарска се пожурила да искористи Видовдански атентат као изговор за свој припремљени напад на Србију, налазећи да је тај атентат најпопуларнији повод за то.

Операциски план и стратегиски развој Балканске војске

Са изнетим операциским планом команданта Балканске војске, обе армије (V и VI) биле су изложене опасности почесног пораза, првенствено V армија, која 12 августа има већ да наступа ка Ваљеву, и то са смањеном првобитном снагом.