Почетна Рatne operacije 1914. Битка на Дрини 1914

Битка на Дрини 1914

Српска војска је током септембра и октобра 1914. у борбама на Дрини за себе привезала пет АУ корпуса.

Ситуација после битке на Церу

После победе на Церу, српска војска је потпуно очистила северозападну Србију од непријатељских јединица.

Припреме и операцијски план аустроугарске Балканске војске

Одмах после пораза на Церу, генерал Поћорек је наредио да се трупе које су претрпеле највеће губитке што пре попуне људством, стоком и ратним материјалом и да се 5. армији прида брдска комора како би се оспособила за операције на планинском земљишту.

Припреме и операцијски план српске војске

Замисао српске Врховне команде да се одмах привуку и привежу што јаче аутроугарске снаге и да се то изврши делимичном офанзивом добра је, јер се није имало ни снага ни средстава за општу офанзиву, па ни за једновремену офанзиву крилних група, I армије и Ужичке војске.

Груписање и јачина обостраних снага пред почетак битке на Дрини

Пошто су српска и црногорска војска на овом фронту имале заједно 215 батаљона и 408 топова, јачина Балканске војске није била довољна за вођење успешне офанзиве.

Дејства Ужичке и Санџачке војске до избијања на Дрину

Заједнички план дејства српске и црногорске војске у рату против Аустро-Угарске израдио је начелник штаба српске Врховне команде војвода Радомир Путник 17. августа 1914. године.

Дејства I армије у Срему (6. септембар)

Док су се на горњој Дрини дејства Ужичке и Санџачке војске одвијала врло споро и сувише обазриво, српска Врховна команда је интензивно радила на припремању преласка Саве у циљу офанзивних операција у Срему.

Неуспех Тимочке дивизије I позива код Чеврнтије

Армијски мостовски трен који је овој дивизији стављен на располагање и дошао из Коцељеве у Белотић, није био потпуно исправан. Материјал је био стар и разнолик, тако да је велики део још у време мира био предлаган за расход.