Почетна Рatne operacije 1914. Битка на Дрини 1914

Битка на Дрини 1914

Српска војска је током септембра и октобра 1914. у борбама на Дрини за себе привезала пет АУ корпуса.

Састав обостраних снага

Преглед састава аустроугарске, црногорске и српске војске на балканском ратишту.

Општи поглед на трећу офанзиву Балканске војске

План за ову офанзиву био је сличан ономе за претходну. Имао је да се изврши фронтални напад 13. и 15. корпуса из 6. армије и обухватно дејство 5. армије са севера и 16. корпуса са југа. За заштиту десног бока на горњој Дрини остављен је одред генерала Шњарића.

Пад Ваљева 15. новембра

Кад је Врховна команда у ноћи 13/14. новембра сазнала да се Обреновачки одред повукао преко Колубаре, а Коњичка дивизија на десну обалу Тамнаве и Уба и да је стање на западном делу фронта код III и I армије тешко, обуставила је извршење напада II армијом.

Дејства 13. новембра

Балканска војска наставила је 13. новембра дејства ка Ваљеву. Велики снег ометао је дејство артиљерије, те се није могло брзо напредовати.

Дејства 12. новембра

После дужег периода ружног времена, 12. новембар је освануо леп, али је већ предвече почела да пада киша, а у ноћи и снежна вејавица која је трајала све до 13. новембра изјутра. Путеви су били испроваљивани, а кретање ван њих врло тешко и заморно

Дејства 11. новембра

С обзиром на споро надирање у току 10. новембра, команда Балканске војске почела је губити наду да ће се српске армије принудити да приме битку код Ваљева. Изјаве многобројних заробљеника да српска војска неће примити битку код Ваљева, већ на раније утврђеним положајима северно од Крагујевца, само су појачавале такве сумње.

Дејства 10. новембра

Командант Балканске војске, тежећи да принуди Србе да приме битку код Ваљева, са Колубаром за леђима, наредио је да се 10. новембра продужи брзо гоњење са напрезањем крајњих снага: 5. армија да гони ка линији с. Бањани - с. Коцељево, а 6. армија концентрично ка Ваљеву.

Дејства 9. новембра

Аустроугарска 5. армија је наставила 9. новембра са нападима на српску II армију. Комбиновани корпус предузео је обухват мишарског положаја дуж Саве 58. бригадом из 29. дивизије, која је уз помоћ монитора, после жестоке борбе, пред вече заузела с. Орашац, а у току ноћи 9/10. новембар и мишарски утврђени положај.

Повлачење I и III армије источно од Крупња

Успех аустроугарске 6. армије на фронту Гучево - Борања - Јагодина - Соколска планина охрабрио је 5. армију у Мачви, чији напади на српску II армију нису довели до већег успеха ни 8. новембра.

Борбе на фронту II армије

Напади аустроугарске 5. армије настављени су 7. новембра на положаје II армије али без већег успеха. Комбиновани корпус нападао је 58. бригадом од поноћи левокрилни батаљон на мишарском положају. Нападач је растеран ручним бомбама.