Карађорђевић П. Ђорђе

286
Карађорђевић П. Ђорђе
Карађорђевић П. Ђорђе

 

 

име: Ђорђе
презиме: Карађорђевић
име оца: Петар
место: Београд, рођен на Цетињу
општина: Београд
година рођења: 1887.
година смрти: 1972.
извор података: “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988.

 

У љутом боју на Мачковом камену, као командант батаљона рањен је старији син краља Петра Првог, принц Ђорђе Карађорђевић. Рањеног га је обишао отац и поздравио старим српским поздравом „Срећне ти ране сине“.

Као да му није нанета никаква неправда, принц Ђорђе се тако одушевљено борио тако да су му многи пребацивали да је лудо храбар. Као прворођеном сину краљевом, интригама му је одузет престо и није добио виши чин од потпуковника иако је обе Карађорђеве звезде са мачевима четвртог и трећег реда крваво зарадио. Чак су га после рата изоловали и сместили у душевну болницу и априлски рат 1941. године затекао га је у Босни, јер су намеравали да га пребаце у Лондон. Он се одлучно томе супроставио и вратио у Београд. Пријавио се немачкој команди да га као потпуковника одведу у ропство. Немачки командант, како је сам Ђорђе у својим Успоменама забележио, понудио му је двор на Дедињу. Он је то одбио, рекавши да је њему потребан само најобичнији стан. Потом му је Немац рекао да је слободан. Сам Ђорђе каже да је излазећи из немачке команде размишљао о томе: „Зар је потребно да цео мој народ изгуби слободу да бих је ја добио. И ко ми нуди слободу? Онај ко је поробио читав мој народ“.

Принцу Ђорђу су Немци и окупаторске власти нудиле краљевску круну, али је овај одважни човек, без размишљања, одбио. Одбио је чак и то да после своје смрти буде сахрањен у Маузолеју династије Карађорђевића на Опленцу оставившн о томе опоруку. Живео је скромно од своје пензије у малој кући на Топчидерском брду не мешајући се ни у политику ни у јавни живот уопште.

ИЗВОРВитезови Карађорђеве звезде са мачевима
Претходни чланакБарбуловић Димитрије
Следећи чланакНиколић Ст. Матеја