Вучићевић Н. Петар

167

име: Петар
презиме: Вучићевић
име оца: Никола
место: Оклетац
општина: Бајина Башта
година рођења: 1864.
година смрти: 1942.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Вучићевић Н. Петар, официр – потпуковник (Оклетац, Бајина Башта, 23. III 1864 – Београд, 4. II 1942).

Отац Никола и мајка Павлија били су пољопривредници.

Завршио је основну школу и два разреда гимназије па је неко време радио у трговини.

У војску је ступио 1884. године. Учествовао је у српско-бугарским ратовима 1885/86. и 1886. године. Потом се активирао на служби у војсци и уз рад дошколовавао. Редовно је напредовао од потпоручника до коњичког потпуковника. Највећи део војне службе провео је у гарнизону Ваљево, где је радио као ађутант Ваљевске окружне пуковске команде, командир I ескадрона Дринског коњичког пука I позива и ађутант Дринске дивизијске области.

Учествовао је у балканским ратовима и сузбијању Албанске побуне 1913. године. Од јула 1914. до фебруара 1916. био је ађутант Дринске дивизијске области и командир I ескадрона Дринског артиљеријског пука I позива. Два пута је тешко рањаван: у бици на Брегалници 1913. и у борбама на Годомину код Смедерева 1915. године. После балканских ратова био је на раду у штабу Дринске дивизије, а после реорганизације српске војске на Крфу у саставу Вардарске дивизије. Током ратова 1912-1918. године претрпео је значајну материјалну штету, али је његов захтев за обештећење усвојен са 51%.

Након завршетка ратних окршаја. поново је на служби у штабу Дринске дивизијске области у Ваљеву. Касније је гарнизонер у овом граду на Колубари и помоћник команданта Војног округа у Шапцу.

Као пензионер живео је у Београду. Био је ожењен Катарином кћерком Панајота Панајотовића, бившег трговца из Шапца. Имали су синове Предрага и Берислава.

За заслуге у миру и рату добио је: Орден Карађорђеве звезде са маче- вима IV реда, Споменицу краља Петра I; Златну медаљу за храброст, Медаљу за ревносну службу и пет споменица за учешће у пет ратова.