Вићић В. Вукашин

184
Вићић В. Вукашин
Вићић В. Вукашин

 

 

име: Вукашин
презиме: Вићић
име оца: Василије
место: Дрлаче
општина: Љубовија
година рођења: 1887.
година смрти: 1973.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Вићић В. Вукашин, земљорадник и редов (Дрлаче, Љубовија, 17. X 1887. – Ваљево, 17. VII 1973).

Отац Василије и мајке Ружица, пољопривредници имућнијег стања. Потиче из породице која води порекло из Горње Буковице (садашњег села Цапарић) код Љубовије.

Основну школу завршио је у родном месту. Бавио се пољопривредом, пре свега воћарством и сточарством. Нарочито је био познат као произвођач квалитетне ракије.

Почетак балканских ратова затекао га је на одслужењу редовног војно рока, па је активно учествовао у њима. Као редов легендарног V пешадијског пука Дринске дивизије I позива, био је учесник и Првог светског рата, прешао врлетну Албанију и борио се на Солунском фронту. Пошто је тешко рањен у десну руку и ногу око шест месеци провео је на лечењу у Бизерти у Алжиру.

Истицао се храброшћу и сналажљивошћу. За заслуге у рату добио је Златни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима, Албанску споменицу и још нека признања.

После осам година одсуствовања од куће, вратио се у Дрлаче и наставио да се бави пољопривредом. Као вредан, радан и рационалан домаћин, не само да је успео да очува своје имање, већ и да га увећа. За време II светског рата неко време у његовој кући био је четнички штаб. Пошто се супротстављао неким њиховим активностима и поступцима, хтели су да га убију. После рата биран је у нове органе власти.

У браку са Даницом Радојичић из Дрлача, имао је Роксанду, Косану, Радмилу, Војислава и Борисава. Крајем педесетих година XX века продао је имање у Дрлачама и купио земљу у Бујачићу на периферији Ваљева, где је саградио кућу и последњих петнаестак година живео са породицом сина Војислава Вићића.