Узун-Мирковић Љуб. Драгољуб

194
Узун-Мирковић Љуб. Драгољуб
Узун-Мирковић Љуб. Драгољуб

 

 

име: Драгољуб
презиме: Узун Мирковић
име оца: Љуб.
место:
општина:
година рођења: 1875.
година смрти: 1941.
извор података: “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988.

 

Ђенерал Драгољуб Љуб. Узун-Мирковић одликован је Карађорђевом звездом са мачевима трећег и четвртог реда, Карађорђевом звездом, орденом Светог Станислава, орденом Светог Саве другог реда , Белим орлом са мачевима и многим другим домаћим Румунским и Руским одличјима.

У „Видов-дану“ је објављена његова фотографија али нису пружени никакви подаци о његовом учешћу у ратовима и командовањима. Пошто носи Карађорђеву звезду са мачевима трећег реда, значи да је са највишег места оцењено да спада у ред стоосамнаест најхрабријих српских витезова.

Додатно за сајт:

Ђенерал Узун Мирковић је објавио своје мемоаре:
„Ратне успомене 1914“, издате 1930.
„Како сам водио на Солунском фронту 1916. II бригаду Вардарске дивизије“, издате 1936. године.

Дивизијски генерал Драгољуб Узун-Мирковић (1875-1941) завршио је 25. класу Војне академије, 1913. био је командант 15. пука 3. позива, 1914. командант 6. прекобројног пука у саставу Комбиноване дивизије, 1916. командант 2. бригаде Вардарске дивизије.

Одликован је са четири Карађорђеве звезде, две са мачевима и две без мачева, две Бела орла, са и без мачева, медаља за храброст, орденима Светог Саве 2. и 3. степена и звездама савезничких војски.

Див. генерала Драгољуба Узун-Мирковића брат од ујака је дивизијски генерал Драгутин Ђ. Окановић, који је 1906, као припадник најужег круга Црне руке, након што је оставио војну службу, заједно са Радојем Домановићем покренуо листу „Нови покрет“.

Син див. генерала Драгољуба Узун-Мирковића био је артиљеријски капетан Мирослав Узун-Мирковић.

ИЗВОРВитезови Карађорђеве звезде са мачевима
Претходни чланакАндријевић Т. Мита
Следећи чланакВитковић Мил. Миодраг