Urošević S. Josip

272

ime: Josip
prezime: Urošević
ime oca: Stevan
mesto: Donji Mušić
opština: Mionica
godina rođenja: 1893.
godina smrti: 1918.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Urošević S. Josip, aktivni pešadijski podnarednik (Donji Mušić, Mionica, 1893 – Ovče polje, 1918).

Otac Stevan i majka Mili- ca, bili su poljoprivredni proizvođači. Njegova porodica u rodnom kraju poznatija je pod nezvaničnim porodičnim prezimenom Gavrić.

Završio je osnovnu školu u Donjoj Toplici, koja je dva puta otvarana. Shvatajući da se na selu teško živi, a nadahnut rodoljubljem odlučio je da produži školovanje u Pešadijskoj podoficirskoj školi. Kao pitomac te škole učestvovao je u svim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Nema konkretnijih podataka o njegovoj aktivnosti i držanju u balkanskim ratovima i na početku Prvog svetskog rata. Međutim, zna se da se povlačio sa srpskom vojskom i da je prešao Albaniju. Posle odmora i reorganizacije srpske vojske na Krfu upućen je na Solunski front gde se takođe hrabro borio.

Nakon proboja Solunskog fronta, u borbi na Ovčem polju, Josip Urošević je kao narednik u I bataljonu V pešadijskog puka Kralja Milana, željan slobode, ali i svojih milih i dragih u Srbiji, kao mitraljezac tukao je po protivničkim položajima iz stojećeg stava. Stariji i iskusniji ratnici savetovali su mu da bude oprezniji i da se uvek zaklanja. Na to im je odgovarao: Vitez se ne zaklanja!

U jednoj takvoj akciji smrtno je pogođen i umro bez glasa. U trenutku pogibije imao je oko 25 godina. Oženio se i imao sina Radoja i kći Nataliju.

Imao je sve spomenice o učešću u ratovima od 1912. do 1918. godine. Posebno je bio ponosan na svoju Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Obilić i Zlatni vojnički orden Karađorđeve zvezde sa mačevima.