Урошевић С. Јосип

414

име: Јосип
презиме: Урошевић
име оца: Стеван
место: Доњи Мушић
општина: Мионица
година рођења: 1893.
година смрти: 1918.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Урошевић С. Јосип, активни пешадијски поднаредник (Доњи Мушић, Мионица, 1893 – Овче поље, 1918).

Отац Стеван и мајка Мили- ца, били су пољопривредни произвођачи. Његова породица у родном крају познатија је под незваничним породичним презименом Гаврић.

Завршио је основну школу у Доњој Топлици, која је два пута отварана. Схватајући да се на селу тешко живи, а надахнут родољубљем одлучио је да продужи школовање у Пешадијској подофицирској школи. Као питомац те школе учествовао је у свим ратовима од 1912. до 1918. године.

Нема конкретнијих података о његовој активности и држању у балканским ратовима и на почетку Првог светског рата. Међутим, зна се да се повлачио са српском војском и да је прешао Албанију. После одмора и реорганизације српске војске на Крфу упућен је на Солунски фронт где се такође храбро борио.

Након пробоја Солунског фронта, у борби на Овчем пољу, Јосип Урошевић је као наредник у I батаљону V пешадијског пука Краља Милана, жељан слободе, али и својих милих и драгих у Србији, као митраљезац тукао је по противничким положајима из стојећег става. Старији и искуснији ратници саветовали су му да буде опрезнији и да се увек заклања. На то им је одговарао: Витез се не заклања!

У једној таквој акцији смртно је погођен и умро без гласа. У тренутку погибије имао је око 25 година. Оженио се и имао сина Радоја и кћи Наталију.

Имао је све споменице о учешћу у ратовима од 1912. до 1918. године. Посебно је био поносан на своју Златну медаљу за храброст Милош Обилић и Златни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима.