Урошевић Б. Продан

449
Урошевић Б. Продан
Урошевић Б. Продан

 

 

име: Продан
презиме: Урошевић
име оца: Богдан
место: Мали Борак
општина: Лајковац
година рођења: 1898.
година смрти: 1958.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић, “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988.

 

Урошевић Б. Продан, земљорадник и редов (Мали Борак, Лајковац, 20. VIII 1898 – Мали Борак, 17. XI 1958).

Његови родитељи – отац Богдан и мајка Милица били су пољопривредници. После основне школе и он је остао у селу да се бавио пољопривредом, мада је био сиромашног имовног стања.

На одслужење војног рока отишао је 17. јуна 1919. године и био до 17. децембра 1920. године. Као редов Митраљеског одељења XLVIII пешадијског пука учествовао је у борбама са одметницима приликом упада Арнаута у нашу земљу. За показану храброст у тим окршајима 1920. године одликован је Сребрним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима.

По одслужењу војног рока Продан је као већина српских ратника наставио да се бавити земљорадњом у свом родном месту. За време Другог светског рата припадао је четничким формацијама ДМ због чега је осуђиван и кажњаван. И по повратку са издржавања казне бавио се пољопривредном производњом.

Био је ожењен Милицом Јевремовић, домаћицом из истог места. Имали су петоро деце – синове: Новака, Светолика и Боривоја те кћери: Софију и Драгу.

 

Текст из књиге “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988:

Продан је земљорадник из Малог Борка, син Богдана и Милице Урошевић. Рођен је у том селу 1898. године.

Продан је био редов Десетог пешадијског пука Шумадијске дивизије првог позива. У борби при повлачењу преко Албаније био је од Албанаца заробљен с групом српских војника али је успео да побегне.

Не зна се за који подвиг али је то вероватно било на солунском фронту Продан је одликован сребрним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима.

По завршетку првог светског рата Продан је као и већина српских ратника наставио да се бави земљорадњом у свом родном месту Малом Борку.

Продан је умро 16. новембра 1958. године и сахрањен је у родном месту без икаквих почасти.