Тодоровић П. Константин

403
Тодоровић П. Константин
Тодоровић П. Константин

 

 

име: Војин
презиме: Тодоровић
име оца: Петар
место: Ваљево
општина: Ваљево
година рођења: 1878.
година смрти: 1934.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Тодоровић П. Константин – Коста и Кокан, кафеџија, трговац и политичар (Ваљево 11. XI 1878 – Ваљево, 30. XII 1934).

Рођен је у бројној породици Николије и Петра – Пејче, механџије.

После основне школе завршио је један разред гимназије и почео оцу да помаже у пекари и механи. Након очеве смрти 1901. године преузео је породичну економију, настојећи не само да очува, већ и увећа имовину.

Деветог маја 1904. године склопио је брак са Зорком Павловић, рођеном 1. фебруара 1881. године у Ваљеву, од оца Јована, механџије и мајке Стане, домаћице. Живели су у Ваљеву у Таковској бр. 26, али деце нису имали. Временом је са шураком Миланом Павловићем извршио трампу (замену) плацева. На новом плацу поди- гао је кафану, пекару и још неке локале у којима је упражњавао тргови- ну. Са својим укућанима гајио је овце, а његова супруга справљала је одличан сир. Скоро свако вече у својој пекари пекао је бар по једно јагње, а печење продавао на пању. Посао му је ишао изузетно добро и он се сврстао међу имућније и угледније грађане.

Као наредник у резерви учествовао је у свим ратовима од 1912. до 1918. године. Углавном је био командир Пекарске чете али је понекад узимао учешћа и у борби. Прешао је преко Албаније и стигао на Солунски фронт, где се борио до коначног ослобођења.

Био је активан члан Радикалне странке и више пута је биран за одборника и кмета Ваљевске општине. Од 15. августа 1926. до 7. марта 1934. године био је и председник Ваљевске општине. У тој улози доста је радио на комуналном уређењу града, изградњи нове школске зграде на Косанчића венцу, уређењу градских пијаца, уређењу Новог гробља итд. Посебно се залагао за подизање комуналне хигијене, а у његовом мандату, 27. септембра 1933. године, Ваљево је проглашено за град.

Доста је радио и у више хуманитарних и патриотских организација. Нарочиту активност испољавао је у раду организација Народне одбране и Јадранске страже. За заслуге у миру и рату добио је више одликовања и других признања. На предлог министра унутрашњих послова Краље- вине Србије добио је Орден Карађорђеве звезде IV степена.