Тодоровић Л. Војин

352

име: Војин
презиме: Тодоровић
име оца: Лазар
место: Крупањ
општина: Крупањ
година рођења: 1885.
година смрти: 1941.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Тодоровић Л. Војин, помоћни службеник, резервни пешадијски наредник и ратни војни инвалид (Крупањ, 1885 – Крупањ, 21. X 1941).

Родитељи Лазар и Анђа. У војску је ступио 25. априла 1907. и стекао чин резервног пешадијског наредника.

Као припадник III чете III батаљона V пешадијског пука учествовао је у оба балканска и Првом светском рату. У Српско-турском рату 1912/1913. године био је веома запажен у борбама на Рујну, Куманову, Бабуни, Бакарном гумну, Битољу и Скадру. Током Српско-бугарског рата 1913. године истакао се у борби на коти 650, Брегалници и Великом Говедарнику.

Са својим саборцима учествује и у Првом светском рату. Најпре се истиче у борбама на Обрежу, Завлаци, Гучеву, Рађевом камену и Каме- ници. Током 1915. године ратује на Мишарској ади, Петријеву, Колари- ма, Клиси (Голобоку); Дреновчићу, Стражевици, Оштрој чуки, Шибавачкој коси, Ћирковом гробу, Јежевцу и Блацу. Повлачио се преко Косова и Албаније да би са Крфа био упућен на Солунски фронт. Храбро се борио и на Кајмакчалану, Кочобеју, Флоки, Рововској и Брезанској коси.

Добровољним преласком на Мишарску аду починио је више јуначких подвига и зато је одликован Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима . О томе је издат и указ број 11.102. Поред тога био је одликован и руским орденом Светог Ђорђа III реда, Албанском споменицом итд.

Као послужитељ у Среском суду у Крупњу, са још 15 грађана ове варошице, ухапшен је као талац од стране Немаца, кад су други пут ушли у Крупањ 20. октобра 1941, године, а сутрадан су као жртве фашистичког терора стрељани крај зида Основне школе у Крупњу.