Tešić R. Radivoje

82

ime: Radivoje
prezime: Tešić
ime oca: Radomir
mesto: Leskovice
opština: Valjevo
godina rođenja: 1893.
godina smrti: 1918.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Tešić R. Radivoje, zemljoradnik i redov (Leskovice, Valjevo, 27. V 1893 – Stara Crkvica, 12. IX 1918).

Otac Radomir i majka Danica, poljoprivrednici slabijeg materijalnog stanja, pored njega imali su starijeg sina Krstivoja i kćeri: Margitu udatu u Lekiće iz Strmne Gore, Nataliju u Antonijeviće iz Bogatića i Ilinku. Bio je treće dete svojih roditelja. Nije poznato da li se školovao ali je znao da čita i piše. Živeo je u mestu rođenja i bavio se poljoprivredom.

Kao redov I čete III bataljona V pešadijskog puka Kralja Milana Drinske divizije I poziva učestvovao je u Prvom svetskom ratu. Bio je hrabar i preduzimljiv. U brojnim borbama i drugim akcijama počinio je više junačkih dela. Trećeg septembra 1918. godine prilikom osvaja- nja Gradištanske kose (K 1010) prvi je uskočio u neprijateljski rov u trenutku kada se neprijatelj pripremao na kontraofanzivu; ubacio nekoliko bombi, čime ih je zbunio i pokolebao da izvrše protivnapad. Taj momenat iskoristili su naši borci iz redova, zarobili četri oficira i 80 vojnika i podoficira i zaplenili dva mitraljeza.

Dana 12 septembra 1918. godine prilikom vođenja borbe kod Crkvice dobrovoljno se prijavio da ide u patrolu i izvrši zadatak na opšte zadovoljstvo. Kad je prešao bugarske rovove bio je opkoljen od neprijateljskih vojnika, koji su imali nameru da ga zarobe. On se nije dao uhvatiti, već je otvorio vatru i bacao bombe te je u toj borbi bio ubijen od neprijatelja. Odlikovan je Srebrnim vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima za zasluge stečene u ratu tokom 1917. i 1918. godine. O tome je izdat ukaz 105..806, od 31. marta 1920. godine i povelja 2.124/8 30. oktobra 1928. godine.

I brat mu Krstivoje bio je učesnik I svetskog rata, kao tobdžija u artiljerijskim jedinicama, a imao Srebrnu medalju za revnosnu službu i Albansku spomenicu.