Тешић Р. Радивоје

351

име: Радивоје
презиме: Тешић
име оца: Радомир
место: Лесковице
општина: Ваљево
година рођења: 1893.
година смрти: 1918.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Тешић Р. Радивоје, земљорадник и редов (Лесковице, Ваљево, 27. V 1893 – Стара Црквица, 12. IX 1918).

Отац Радомир и мајка Даница, пољопривредници слабијег материјалног стања, поред њега имали су старијег сина Крстивоја и кћери: Маргиту удату у Лекиће из Стрмне Горе, Наталију у Антонијевиће из Богатића и Илинку. Био је треће дете својих родитеља. Није познато да ли се школовао али је знао да чита и пише. Живео је у месту рођења и бавио се пољопривредом.

Као редов I чете III батаљона V пешадијског пука Краља Милана Дринске дивизије I позива учествовао је у Првом светском рату. Био је храбар и предузимљив. У бројним борбама и другим акцијама починио је више јуначких дела. Трећег септембра 1918. године приликом осваја- ња Градиштанске косе (К 1010) први је ускочио у непријатељски ров у тренутку када се непријатељ припремао на контраофанзиву; убацио неколико бомби, чиме их је збунио и поколебао да изврше противнапад. Тај моменат искористили су наши борци из редова, заробили четри официра и 80 војника и подофицира и запленили два митраљеза.

Дана 12 септембра 1918. године приликом вођења борбе код Црквице добровољно се пријавио да иде у патролу и изврши задатак на опште задовољство. Кад је прешао бугарске ровове био је опкољен од непријатељских војника, који су имали намеру да га заробе. Он се није дао ухватити, већ је отворио ватру и бацао бомбе те је у тој борби био убијен од непријатеља. Одликован је Сребрним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима за заслуге стечене у рату током 1917. и 1918. године. О томе је издат указ 105..806, од 31. марта 1920. године и повеља 2.124/8 30. октобра 1928. године.

И брат му Крстивоје био је учесник I светског рата, као тобџија у артиљеријским јединицама, а имао Сребрну медаљу за ревносну службу и Албанску споменицу.