Tešić M. Dušan

75

ime: Dušan
prezime: Tešić
ime oca: Milijan
mesto: Novaci
opština: Ub
godina rođenja: 1879.
godina smrti:
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Tešić M. Dušan, zemljoradnik i konjički narednik (Novaci, Ub, 1879 – Logor Mathauzen, ?).

Potiče iz brojne i ugledne porodice koja se početkom XIX veka doselila iz Lelića, sela iznad Valjeva, a vodi poreklo od Ante Jovanovića, kneza podgorskog iz doba srpskih ustanaka i nakon njih. Otac Milijan i majka Ikonija, poljoprivrednici.

Rano je ostao bez roditelja, pa se posvetio poljoprivredi. Po ugledu na oca bio je veliki ljubitelj konja i strastan jahač.

Slušajući priče o hrabrosti predaka i rodoljubive narodne pesme u njemu se probudio i razvio slobodarski duh. Među prvima pošao je u oslobodilačke ratove koje je Srbija vodila od 1912. godine. Na svom konju i sa propisanim naoružanjem stupio je u prve borbene redove i učestvovao u mnogim borbama i drugim akcijama. Sa njim u tim ratovima učestvovalo je još šest njegovih bliskih srodnika. Od odlaska u Prvi balkanski rat do svoje smrti nije dolazio kući. Imao je čin narednika u konjici.

Pojedini njegovi ratni drugovi svedočili su da je pokazao nečuve- no junaštvo. Naročito u borbama protiv švapskih zlotvora oko Sme- dereva. Golgota Srbije nije mimoišla ni njega. Krećući se albanskim bespućima u Draču biva zarobljen i interniran u logor Mathauzen, gde je umro. Iz logora je po jednom sapatniku poslao familiji sat kao uspomenu ali ga oni nikad nisu dobili jer ga je prisvojio čovek kome je dao da preda njegovim bližnjima.

Za zasluge na bojnom polju dobio je više ratnih odlikovanja: Obilićev krst, Srebrni vojnički orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, jedno francusko odlikovanje i još neke medalje i druga priznanja. Neka od njih su posmrtno uručena članovima njegove porodice. Pošto mu posmrtni ostaci nisu preneti u domovinu, rodbina mu je podigla spomen ploču na parohijskoj crkvi u Novacima.

Veoma mlad oženio se Maricom Lukić iz Bresnice kod Koceljeve. U braku su izrodili dosta dece ali su im odrasli sin Spasoje i kćeri Dragana, Cveta i Desanka.