Tabaković V. Svetislav

90
Tabaković V. Svetislav
Tabaković V. Svetislav

 

 

ime: Svetislav
prezime: Tabaković
ime oca: Vukajlo
mesto: Bačevci
opština: Valjevo
godina rođenja: 1879.
godina smrti: 1949.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Tabaković V. Svetislav, zemljoradnik i rezervni narednik (Bačevci, Valjevo, 8. IX 1879 – Bačevci, 11. XI 1949).

Otac Vukajlo i majka Ana (rođ. Stojanović iz susednih Kovačica), poljoprivrednici.

Osnovnu školu završio je u Ćelijama (selo Lelić) kao školski drug Nikole Velimirovića, potonjeg vladike Nikolaja. Ostao je u selu i bavio se tradicionalnim seoskim poslovima. Vojni rok regulisao je u V pešadijskom puku Kralja Milana u Valjevu.

Nije poznato da li je učestvovao u balkanskim ratovima. Kao rezervni pešadijski narednik učestvovao je u I svetskom ratu i angažovao se u više borbi i drugih akcija. Kao vođe jedne izviđačke patrole naišao je na protivničke vojnike koji su vršili utovar topova i drugog naoružanja za transport. Na njihovo iznenađenje komandovao je da se predaju, a pratiocima da pucaju, što su oni učinili. Pošto su se oni razbežali topove i municiju su zarobili pa su im u daljim borbama korisno poslužili. Za taj podvig dobio je Srebrni vojnički orden Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Po okončanju ratnih sukoba vratio se u rodno mesto i nastavio da se bavi poljoprivredom. Kako mu prihodi nisu bili dovoljni bavio se proizvodnjom kreča i radio na izgradnji puteva.

U braku sa Sofijom (rođ. Dodović iz Bačevaca) izrodio je sedmoro dece ali su uspeli da podignu četvoro (Dragoslava i Dragišu, Darinku i Zorku).