Табаковић В. Светислав

407
Табаковић В. Светислав
Табаковић В. Светислав

 

 

име: Светислав
презиме: Табаковић
име оца: Вукајло
место: Бачевци
општина: Ваљево
година рођења: 1879.
година смрти: 1949.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Табаковић В. Светислав, земљорадник и резервни наредник (Бачевци, Ваљево, 8. IX 1879 – Бачевци, 11. XI 1949).

Отац Вукајло и мајка Ана (рођ. Стојановић из суседних Ковачица), пољопривредници.

Основну школу завршио је у Ћелијама (село Лелић) као школски друг Николе Велимировића, потоњег владике Николаја. Остао је у селу и бавио се традиционалним сеоским пословима. Војни рок регулисао је у V пешадијском пуку Краља Милана у Ваљеву.

Није познато да ли је учествовао у балканским ратовима. Као резервни пешадијски наредник учествовао је у I светском рату и ангажовао се у више борби и других акција. Као вође једне извиђачке патроле наишао је на противничке војнике који су вршили утовар топова и другог наоружања за транспорт. На њихово изненађење командовао је да се предају, а пратиоцима да пуцају, што су они учинили. Пошто су се они разбежали топове и муницију су заробили па су им у даљим борбама корисно послужили. За тај подвиг добио је Сребрни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима.

По окончању ратних сукоба вратио се у родно место и наставио да се бави пољопривредом. Како му приходи нису били довољни бавио се производњом креча и радио на изградњи путева.

У браку са Софијом (рођ. Додовић из Бачеваца) изродио је седморо деце али су успели да подигну четворо (Драгослава и Драгишу, Даринку и Зорку).