Радосављевић М. Душан

274
Радосављевић М. Душан
Радосављевић М. Душан

 

 

име: Душан
презиме: Радосављевић
име оца: Михаило
место: Гола Глава
општина: Ваљево
година рођења: 1893.
година смрти: 1955.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Радосављевић М. Душан, земљорадник и резервни поднаредник (Гола Глава, Ваљево, 15. VI 1893 – Гола Глава, 17. XII 1955).

Син Михаила – Миће, пољопривредника средњег имовног стања. Школске 1905/06 завршио је основну школу у Голој Глави код учитеља Милана Ранисављевића и остао у месту рођења да се бави пољопривредом.

Био је борац и поднаредник XVII пешадијског пука Дринске дивизије. Учествовао је у више борби и био изузетно храбар. Повлачио се преко Косова и Албаније и имао је обичај да каже Нико не зна шта су муке тешке док не пређе Албанију пешке. Са Крфа је упућен на Солунски фронт и тамо је чинио херојска дела.

Често је у пратњи претпостављеног старешине Михаила Маџаревића добровољно одлазио у неке веома ризичне али драгоцене акције и био му велика помоћ и потпора. Причало се како је заробио већу групу противничких војника и предао надлежнима. За то је добио Сребрни војнички орден Карађорђеве звезде са мачевима, о чему је објављен указ 150.806. Имао је и Обилићеву медаљу за храброст и још нека одликовања и признања.

Био је ожењен Стојаном – Стојком (12. III 1893 – 17. IV 1962), кћерком Светозара Пајић из истог места. Њихова кћерка Зорка удала се за Михаила Малешевића из Дружетића код Коцељева и имала синове: Слободана и Небојшу.