Радосављевић И. Душан

304

име: Душан
презиме: Радосављевић
име оца: И.
место: Параћин
општина: Параћин
година рођења: 1877.
година смрти: 1917.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Радосављевић И. Душан, официр – пешадијски потпуковник (Параћин, 1877 – Солун, Грчка, 30. VIII 1917).

Рођен је у породици сиромашних али честитих људи. Основну школу завршио је у месту рођења, а седам разреда гимназије у Београду. Са XXIX класом уписао је и завршио НШ ВА.

Почео је радити као водник у II пешадијском пуку Кнеза Михаила и XII пешадијском пуку Цара Лазара. Од 1902. до 1904. године завршио је и ВШ ВА. Потом је радио као командир чете у V пешадијском пуку, а од следеће године као официр НШ ВА.

У Српско-турском рату учествовао је као пешадијски мајор и командант батаљона у II прекобројном пуку Моравске бригаде. За време рата против Бугара чувао је фронт ка Дебру.

У Први светски рат ушао је као командант батаљона у V пешадијском пуку Краља Милана I позива. Био је ангажован у најкрвавијим борбама на Гучеву и заустављању новог непријатељског продора. Новембра 1914. године био је болестан, па кад је оздравио постављен је за команданта Призренског војног округа, где је остао до октобра 1915.

После реорганизације наше војске на Крфу распоређен је за помоћника команданта IV пешадијског пука Стеван Немања. У Солуну маја 1916. постављен је за начелника штаба I пешадијске бригаде Дринске дивизије где је остао до августа те године, када је због оронулог здравља од задобијених рана и ратних тешкоћа распоређен за шефа Војно-друмског одсека ВК. Убрзо потом, обилазећи своје снаге, оболео је од маларије и умро.

За заслуге у рату одликован је: Медаљом за војничке врлине, Златном медаљом за храброст, Орденом белог орла са мачевима IV степена и Орденом Карађорђеве звезде са мачевима IV степена.