Radivojević LJ. Vlastimir

92
Radivojević LJ. Vlastimir
Radivojević LJ. Vlastimir

 

 

ime: Vlastimir
prezime: Radivojević
ime oca: Ljubomir
mesto: Stublenica
opština: Ub
godina rođenja: 1888.
godina smrti: 1944.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Radivojević LJ. Vlastimir, zemljoradnik i pešadijski kaplar (Stublenica, Ub, 1888 – Bingula, Srem, 3. XII 1944).

Otac Ljubomir i majka Rosa, poljoprivrednici srednjeg imovnog stanja.

Kao i ogromna većina njegovih vršnjaka toga doba živeo je u mestu rođenja i bavio se tradicionalnim seoskim poslovima. Čim je stasao u mladića pošao je na odsluženje redovnog vojnog roka, a potom aktivno učestvovao u oba balkanska i Prvom svetskom ratu.

Kao rezervni pešadijski kaplar posebno se istakao u borbama na Ceru i Kolubari. Prilikom jednog izviđanja terena čuo je ljudski žagor i bat koraka pa se sklonio u obližnji šumarak kraj puta. Kad su mu se približili bugarski vojnici izašao je pred njih s puškom na gotovs i naredio im da odlože oružje. Iznenađeni njegovom pojavom i postupkom, a verujući da su sa njim veće naše snage spremne da ih opkole postupili su po toj naredbi. Potom je pozvao svoje saborce koji su bili sa njim u izvidnici, pa su dvanaestorici Bugara pokupili oružje i sproveli ih u svoju jedinicu. Negde oko Bijelog Polja 1915. godine zarobljen je i sproveden u zarobljeništvo u Austrougarsku, odakle se vratio po završetka Prvog svetskog rata.

Za pokazanu hrabrost na bojnom polju tokom 1914. i 1915. godine ukazom 11.102, od 15. jula 1915. godine odlikovan je Zlatnim vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima. O tome mu je izdata i povelja 104/46, od 15. jula 1927. godine. Pored ovog ordena imao je neke medalje za hrabrost, ruski orden Nikolaja IV stepena i više spomenica.

U braku sa Milojkom Čanić iz Vrela imao je dva sina i dve kćeri. Poginuo je prilikom posete sinu Živku, borcu VIII crnogorske brigade na Sremskom frontu. Saznavši za njegovu pogibiju iznajmio je zaprežna kola i nastavio da traga za njegovim posmrtnim ostacima. Kako su kola naišla na postavljeno minsko polje, a on sedeo na njima stradao je u eksploziji izazvanoj tim povodom na obroncima Fruške Gore.