Радивојевић Љ. Властимир

287
Радивојевић Љ. Властимир
Радивојевић Љ. Властимир

 

 

име: Властимир
презиме: Радивојевић
име оца: Љубомир
место: Стубленица
општина: Уб
година рођења: 1888.
година смрти: 1944.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Радивојевић Љ. Властимир, земљорадник и пешадијски каплар (Стубленица, Уб, 1888 – Бингула, Срем, 3. XII 1944).

Отац Љубомир и мајка Роса, пољопривредници средњег имовног стања.

Као и огромна већина његових вршњака тога доба живео је у месту рођења и бавио се традиционалним сеоским пословима. Чим је стасао у младића пошао је на одслужење редовног војног рока, а потом активно учествовао у оба балканска и Првом светском рату.

Као резервни пешадијски каплар посебно се истакао у борбама на Церу и Колубари. Приликом једног извиђања терена чуо је људски жагор и бат корака па се склонио у оближњи шумарак крај пута. Кад су му се приближили бугарски војници изашао је пред њих с пушком на готовс и наредио им да одложе оружје. Изненађени његовом појавом и поступком, а верујући да су са њим веће наше снаге спремне да их опколе поступили су по тој наредби. Потом је позвао своје саборце који су били са њим у извидници, па су дванаесторици Бугара покупили оружје и спровели их у своју јединицу. Негде око Бијелог Поља 1915. године заробљен је и спроведен у заробљеништво у Аустроугарску, одакле се вратио по завршетка Првог светског рата.

За показану храброст на бојном пољу током 1914. и 1915. године указом 11.102, од 15. јула 1915. године одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. О томе му је издата и повеља 104/46, од 15. јула 1927. године. Поред овог ордена имао је неке медаље за храброст, руски орден Николаја IV степена и више споменица.

У браку са Милојком Чанић из Врела имао је два сина и две кћери. Погинуо је приликом посете сину Живку, борцу VIII црногорске бригаде на Сремском фронту. Сазнавши за његову погибију изнајмио је запрежна кола и наставио да трага за његовим посмртним остацима. Како су кола наишла на постављено минско поље, а он седео на њима страдао је у експлозији изазваној тим поводом на обронцима Фрушке Горе.