Петровић С. Јаков

530
Петровић С. Јаков
Петровић С. Јаков

 

 

име: Јаков
презиме: Петровић
име оца: Стеван
место: Скрађани
општина: Шабац
година рођења: 1891.
година смрти:
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Петровић С. Јаков, земљорадник и резервни поднаредник (Скрађани, Шабац, 14. VIII 1891 – ?, ?).

Отац Стеван, земљорадник, умро 1914. и мајка Јелица, домаћица, умрла 1899. године, били пољопривредници слабог материјалног стања. Јаков је био јe безземљаш имао је само кућу и два ара окућнице.

Војску је служио 1913/1914. године у IV чети IV батаљона XVII пешадијског пука у Ваљеву. Учествовао је и у Другом балканском рату и био рањен у леву ногу 9. јула 1913. године на положају Говедарник. Као пешадијски поднаредник I чете I батаљона V пешадијског пука Дринске дивизије I позива учествовао је у Првом светском рату и починио више јуначких дела. При прелазу Саве и борби код сремског села Купинова починио је подвиг и одликован је Сребрном медаљом за храброст. Са поручником Маџаревићем прелазио је и на Мишарску аду где је водио борбу, па је одликован Златном медаљом за храброст. Првог августа 1916. године за време борби на Кајмакчалану, као вођа патроле сам је заробио 47 бугарских војника, један митраљез и један телефонски апарат. За овај подвиг одликован је Сребрним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. Поред наведених одликовања имао је Албанску споменицу.

Још два пута је рањаван у Првом светском рату. Септембра 1914. код села Брасина недалеко од Малог Зворника у леву ногу. Током 1916. године за време борби на Рововској коси рањен је на четири места – на два места у десну ногу и по једно у леву плећку и леву ногу.

Оженио се Јелицом дев. Белић, домаћицом. Деце нису имали. У периоду између два светска рата живели су у поцерском Добрићу. Током 1924. године је суђен на две године затвора због више кривичних дела крађе.

ИЗВОРБесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Претходни чланакПетровић Д. Војислав
Следећи чланакПетровић П. Марко