Павловић Ј. Љубомир

415
Павловић Ј. Љубомир
Павловић Ј. Љубомир

 

 

име: Љубомир
презиме: Павловић
име оца: Јеврем
место: Ваљево
општина: Ваљево
година рођења: 1877.
година смрти: 1913.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Павловић Ј. Љубомир, пешадијски мајор (Ваљево, 4. XII 1877 – Голеш код Криве Паланке, 9. VII 1913).

Отац Јеврем, терзија, мајка Катарина домаћица.

Основну школу и шест разреда гимназије завршио је у родном граду. Даље школовање наставио са XXVIII класом ВА. Официрско службовање започео је у родном Ваљеву и легендарном V пешадијском пуку као водни официр, в. д. ађутанта, а наставио у истој јединици као в. д. командира и командир чета и командир Митраљеског одељења. Веома савесно и успешно обављао је све поверене дужности па је сматран за веома перспективног официра.

Балканске ратове започео је као пешадијски мајор и командант батаљона II прекобројног пука I позива. У рату против Бугарске борио се на челу II батаљона IX пешадијског пука II позива који је преузео пред сам полазак на коту 1265 одакле су заједно са II батаљоном VII пешадијског пука II позива требали да нападну положај Голеш. Сутрадан, пошто су храбрим јуришом заузели тај положај и натерали противника на повлачење, смртно је изрешетан противничком унакрсном ватром. Само десетак дана касније потписано је примирје.

Осмог септембра 1905. године у Ваљеву склопио је брак са Милицом, кћерком Стерије Воденлића, познатог ваљевског судије и адвоката.

За заслуге у миру и рату одликован је: Споменицом Милоша Великог, Медаљом за војничке врлине, Споменицом Краља Петра I и Златном медаљом за храброст. Добио је и официрски Орден Карађорђеве звезде са мачевима IV степена о чему је објављен указ 153963. Има података да је посмртно унапређен у чин пешадијског потпуковника.

ИЗВОРБесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Претходни чланакПавићевић Ђ. Милорад
Следећи чланакПавловић Г. Павле