Павловић Г. Павле

786
Павловић Г. Павле
Павловић Г. Павле

 

 

име: Павле
презиме: Павловић
име оца: Груја
место: Београд
општина: Београд
година рођења: 1883.
година смрти: 1969.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Павловић Г. Павле, официр – бригадни генерал (Београд, 1. X 1883 – Вашингтон, 6. IV 1969).

Отац Груја, свештеник у Даросави, а мајка Станка, домаћица.

Основну школу и шест разреда гимназије завршио је у родном граду. У ВА ступио 6. септембра 1900. године са XXXIII класом. У чин пешадијског потпоручника произведен 27. августа 1903. године, а официрску каријеру започео у Ваљеву, где је бивао водни официр у XVII и V пешадијском пуку.

За време балканских ратова био је командир чете у V пешадијском пуку I позива и учествовао у операцијама I армије до Битоља. У Српско-бугарском рату посебно се ангажовао у операцијама Дринске дивизије I позива на Злетовској реци и Говедарнику. На почетку Првог светског рата борио се као командир чете у Битољском, VI и III пешадијском пуку. Од 15. децембра 1916. године био је у штабу I српске добровољачке дивизије, командант батаљона у II и I српском добровољачком пуку. За време ових ратова чак је седам пута рањаван, а приликом оног рањавања у Добруџи је био и контузован.

После рата извесно време био је командант батаљона у XVII пешадијском пуку, одељењски старешина у ВА, на служби у Наставном одељењу ГШ, командант II пешадијског пука, ађутант ЊВ Краља, командант пешадије Дунавске дивизијске области и командант Пешадијске официрске школе.

Првог новембра 1909. у Ваљеву оженио се Лепосавом Антић, рођеном 21. марта 1884. године у Шапцу, од оца Андрије, трговца и мајке Луле, домаћице, наставницом Више девојачке школе у Ваљеву. Имали су два сина , од којих је један био официр, а други лекар.

У чин пешадијског мајора унапређен је 1. октобра 1915, пуковника 14. октобра 1924, а за бригадног генерала 17. децембра 1930. године. По личној молби пензионисан је 20. маја 1935. године и преведен у резерву. Одликован је са 14 домаћих и осам страних одликовања. Међу њима је и официрски Орден Карађорђеве звезде са мачевима IV степена, француска Легија части V степена, руски орден Свете Ане са мачевима III степена и други.

ИЗВОРБесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Претходни чланакПавловић Ј. Љубомир
Следећи чланакПајић Ж. Михаило