Pantić N. Rafailo

213

ime: Rafailo
prezime: Pantić
ime oca: Nedeljko
mesto: Kadina Luka
opština: Ljig
godina rođenja: 1895.
godina smrti: 1971.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Pantić N. Rafailo, berberin i trgovac (Kadina Luka, Ljig, 1895 – Ljig, 1971).

Otac Nedeljko i majka Perunika, zemljoradnici.

Posle osnovne škole izučio i berberski zanat.

Učestvovao u Prvom svetskom ratu i pokazao se hrabrim, spretnim i požrtvovanim. Za zasluge u ratu dobio više odlikovanja i javnih priznanja, među kojima i Albansku spomenicu. Navodno imao i vojnički Orden Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Po okončanju rata berberski zanat radio u Ljigu. Do pojave stomatologije vršio i usluge vađenja zuba, a držao je i pijavice za osobe sa visokim pritiskom. Bavio se otkupom pečuraka i drugog jestivog bilja, a organizovao i vodio Singerove kurseve krojenja i šivenja.

Za vreme Drugog svetskog rata bio interniran u nemačko zarobljeništvo. Važio za vrednog i poštenog čoveka pa je po oslobođenju godinama bio zastupnik za socijalno osiguranje. Biran je na razne dužnosti u Udruženju zanatlija i predsednika Udruženja nosilaca Albanske spomenice – Podružnice u Ljigu.

Imao je dva braka. Iz prvog braka imao je sina Milorada – Mila, rođ. 1922, berberina, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio u četnicima DM, oboleo od tifusa i umro u Modriči (Bih) 1944. godine. U braku sa Milenom Kovačević domaćicom iz Popinaca u Sremu (1904- 1982) od oca Stevana i majke Cvete imao je troje dece. Sin Selimir (1930-2005) bio je berberin i svestran sportista. Kći Ljubinka – Duca iz dva braka (sa Bogdanom Tatovićem i Jovišom Obradovićem) imala je troje dece (Ljiljana, Milena i Vuka – Beba). Slavko – Cale, pravnik, uglavnom je radio u GP Partizanski put iz Beograda i često bio angažovan na gradilištima u inostranstvu; iz braka sa Dušicom Todorović iz Čačka ima Katarinu i Ivana.