Пањевић М. Петар

300
Пањевић М. Петар
Пањевић М. Петар

 

 

име: Петар
презиме: Пањевић
име оца: Манојло
место: Ваљево
општина: Ваљево
година рођења: 1893.
година смрти: 1916.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Пањевић М. Петар, официр – пешадијски потпоручник (Ваљево, 2. IX 1893 – Шумовита коса, Горничево, 30. VIII 1916).

Отац Манојло, гвожђарски трговац и председник ваљевске општине, а мајка Персида, кћи Радована Лазића, трговца, банкара и такође председника ваљевске општине. Основну школу и седам разреда гимназије завршио у родном граду. Даље школовање наставио са XLVI класом НШ ВА у Београду.

Убрзо по произвођењу у први официрски чин ступио је у Први светски рат. Већ у првим борбама показао се као храбар борац и спретан старешина. При повлачењу наше војске из Србије био је контузован услед распрскавања једне гранате, због тога је смештен у крушевачку болницу на лечење и опоравак. Чим је сазнао да се наша војска и даље повлачи иако тешко рањен напустио је болницу и крајњим напорима хватао прикључак за војском.

Пошто је на Крфу прездравио прикључио се својој јединици на Солунском фронту. Мучком нападу непријатеља храбро је одолевао и позитивно деловао на ратне саборце. Као водник XXII пешадијског пука погинуо је у једном силовитом јуришу наших снага ка Шумовитој коси код извора Горничевског потока у Горничеву. Био је сахрањен код цркве у Горничеву, а његови земни остаци пренети су у Пантеон палих на Војничком гробљу у Зејтинлику крај Солуна.

Посмртно је одликован официрским Орденом Карађорђеве звезде са мачевима IV степена о чему је објављен указ ФАО 31 222.