Недић А. Арсенијe

242
Недић А. Арсенијe
Недић А. Арсенијe

 

 

име: Арсенијe
презиме: Недић
име оца: А.
место: Пласковац
општина: Топола
година рођења:
година смрти:
извор података: “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988.

 

О учитељу и резервном пешадијском мајору Арсенију А. Недићу у првој књизи „Видовдан“ на осамдесет другој страни написано је следеће:

„Наши учитељи, који су тако много допринели културном подизању народа, у ратовима су се показали као војници, на чијим плећима отаџбина поуздано лежи. Није било пука у коме није било по неколико официра учитеља и обично су то били они, које су сматрали за најбоље и најсигурније. Капетан Недић сељаче Шумадинче из питомог села Пласковца један је од таквих. Као командир чете у Деветнаестом пешадијском пуку он је кроз све борбе водио своје Шумадинце, у свакој се прилини истицао и био поуздање својих старешина, који су га ценили, као што су га његови војинци волели.

Водећи у крваве борбе своје ученике у које је у школи умео да улије љубав према родној груди и готовост за сваку жртву за њу он је смело увек ишао напред. Делио је са својим војницима зло и добро и био је због тога најпопуларнији командир. И ако му вођење чете није било занат он је постигао успехе на којима би му могли позавидети и официри од заната. Карађорђеве звезде са мачевима и сва остала највећа одликовања то најбоље потврђују“.

ИЗВОРВитезови Карађорђеве звезде са мачевима
Претходни чланакАнтонијевић Ж. Чедомир – Чеда
Следећи чланакМилованчевић Ж. Владимир