Митровић Љ. Милорад

452
Митровић Љ. Милорад
Митровић Љ. Милорад

 

 

име: Милорад
презиме: Митровић
име оца: Љ.
место: Обреновац
општина: Обреновац
година рођења: 1875.
година смрти: 1915.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Митровић Љ. Милорад, официр – пешадијски потпуковник, (Обреновац, 4. VIII 1875 – Књажевац, 3. X 1915).

Гимназију је завршио у Београду. У Војну академију ступио је 2. августа 1896. године са XXVI класом. Као одличан официр завршио је и ВШ ВА са врло добрим успехом.

Први балкански рат га је затекао у Паризу одакле је одмах похитао у отаџбину. Убрзо потом поверена му је команда над I батаљоном V пешадијског пука II позива, са којим је већ 5 октобра 1912. године прешао границу на Сикирачи. Са својим батаљоном учествовао у борбама за Приштину, а потом је ослободио Косовску Митровицу и Вучитрн. Потом је решио битке на Ђаковици, Мијету и Љешу и избио на Јадранско море. Заузео је и Моћи, Ишим и Крају, а онда враћен за команданта Мијета. Са својим десним одредом под Скадром 22. јануара 1913. године кре- нуо је на бушатске висове, које је заузео два дана касније, а сутрадан и мегушке. Два наредна дана водио је крваву борбу на Бабуни.

Беспрекоран официр у миру показао се неустрашив ратник и искусан војсковођа. И у Првом светском рату учествовао је у више борби и починио неколико херојских подвига. Погинуо је као командант V пешадијског кадровског пука За остварена дела на бојном пољу одликован је са више одликовања, међу којима и Орденом Карађорђеве звезде са мачевима о чему је објављен указ број 153.883.

ИЗВОРБесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918.
Претходни чланакМитровић Г. Бошко
Следећи чланакМитровић Ђ. Митар