Милановић Јанићије

3

име: Јанићије
презиме: Милановић
име оца:
место: Међуречје
општина: Јагодина
година рођења: 1886.
година смрти: 1968.
извор података: “Витезови Карађорђеве звезде са мачевима“ Томислав С. Влаховић, 1988.

Јанићије Милановић је из села Међуречја код Јагодине. Рођен је 1. септембра 1886. године у овоме селу, а умро је 1968. године и сахрањен у родном месту без војних почасти.

Јанићије је у рату стекао највиша одличја за храброст а у резерви је добио чин мајора. У рат је ступио као потпоручник против Турске 1912. године и наставио је војевање све до коначног ослобођења и уједињења 1918. године. Највише времена је провео у армији војводе Степе Степановића.

У рату се највише истакао против Бугара где је добровољно извршио многе ратне задатке и за те подвиге одликован је Карађорђевом звездом са мачевима. Извиђао је бугарске положаје преко ноћи и одједном је заробио читаву чету од 365 војника не изгубивши ни једног свог војника. Овај догађај је својим мештанима више пута Јанићије испричао, тако да се о овоме подвигу у његовом селу и сада радо говори. Поред Карађорђеве звезде са мачевима, Јанићије је добио и сва друга одличја за храброст као и све споменице за ратове од 1912. до 1918. године.

Јанићијев син Драга чува многе предмете и многа документа свога оца, али су нека одличја у току ратова нестала.

Нису наведени подаци да ли је Јанићије школовани официр или је чин резервног мајора стекао храброшћу на бојном пољу, али како се располаже податком да је у рат 1912. године ушао као потпоручник врло је вероватно да је завршио официрску школу и да је после пензионисања дошао да живи у старом крају и да га тамо сахране.