Градинчевић Ј. Гроздомир

581
Градинчевић Ј. Гроздомир
Градинчевић Ј. Гроздомир

 

 

Име: Гроздомир
Очево име: Јевто
Презиме: Градинчевић
Место: Рибашевина
Општина: Ужице
Година рођења: 1888.
Година смрти: 1946.
извор података: “Витезови Црногорског среза“ Милијан Деспотовић

 

ОДБРАНИО ТОПОВЕ И СЕБЕ

Градинчевић Ј. Гроздомир, пољопривредник (1888 – 1946).

Гроздомир Градинчевић, син Јевта и Симуне, рођен је у Рибашевини, срез Црногорски, 1888. године. Имао је браћу Саватија и Андрију. Одрастао је у родном селу и бавио се земљорадњом.

На позив отаџбине отишао је у Први балкански, потом у Други, и Први светски рат. Храбро је прошао пут голготе и вратио се са орденом – Карађорђева звезда са сребреним мачевима. Овај орден је заслужио на Солунском фронту као члан посаде на топу. У тренутку када се повукао да донесе гранате, непријатељ је неутралисао нашу посаду и сви су изгинули. Пуком срећом, Гроздомир је преживео. Вратио се назад до скривеног сандука бомби и почео да их баца на непријатеља у намери да сачува топове, у ствари он је одбранио и сопствени живот.

После рата живи у родном селу. Оженио се Маром Ковачевић из Губиног Дола. Са њом је имао сина Микаила (умро као момак) и кћерку Милицу. Убрзо Мара умире и Гроздомир се жени Милевом из Рибашевине. Имају децу: Јованку, Арсенија и Веса.

Његов син Весо са супругом Миленом Марковић из Трнаве, има сина Гроздомира Града, који носи дедино име, живи у Ужицу и ради у свом приватном фото видео сервису „Флеш.“

Солунац Гроздомир Гојо Градинчевић је био сјајан виолиниста, а имао је свој оркестар у коме је на бубњевима свирао, у то време, у више наврата председник општине Рибашевске, Витомир Ивановић. Поред бављења музиком, Гојо је имао приватну пекару у Рибашевини, пекао је хлеб.

У току Другог светског рата њега је ухапсила немачка казнена експедиција и одвела у неки од логора, где је премрзао, па су га пустили кући. Умро је у Рибашевини 1946. године од последица смрзавања.

ИЗВОРВитезови Црногорског среза
Претходни чланакБожић П. Гвозден
Следећи чланакЂукановић М. Милош