Добричић Ђ. Аврам

161

име: Аврам
презиме: Добричић
име оца: Ђорђе
место: село Лајковац
општина: Лајковац
година рођења: 1890.
година смрти: 1916.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Добричић Ђ. Аврам, официр – пешадијски поручник (Село Лајковац, Лајковац, 1890 – 16. IX 1916, Кајмакчалан).

Отац Ђорђе и мајке Станија – Стана, дев. Нинковић, били су пољопривредници. Остао је млад без оца, а мајка му се преудала доводећи му очуха у кућу. Са новим мужем изродила је сина Игњата и више кћери. И Аврамов брат Косан и полубрат Игњат учествовали су и погинули у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године. Пошто се ни Косанов син Драгољуб није женио, а у међувремену је умро, то у селу Лајковцу више нема никога од чланова ове породице.

Основну школу завршио је у месту рођења, остао у селу и бавио се пољопривредом. Кад је отишао на одслужење редовног војног рока заволео је војску, па је иако материјално добро ситуиран, одлучио да се активира на служби у српској војсци. Уз рад се усавршавао, па је и напредовао у војној хијерархији.

У I балкански рат ушао је у чину наредника. Као водник – наредник, истицао се у више борби и других акција, које је његова јединица водила, а нарочито у борбама на Рујну и Куманову, за шта је ванредно унапређен у чин потпоручника и одликован Златном медаљом за храброст. И у Другом балканском рату био је веома запажен својим храбрим држањем и целокупном активношћу.

На почетку Првог светског рата још више се истицао херојским подвизима. Остало је записано да се доста експонирао у борбама око Тршићког брда (17. IX 1914) и на још неким положајима. Такође, био је веома запажен и у Колубарској бици, посебно на положају око Мрамора 3. децембра 1914. године. Фебруара 1915. године унапређен је у чин активног пешадијског поручника. Посебно се ипак истакао 8. новембра 1915. године код Крушевца и Јанкове клисуре, пошто је два пута успео да одбије противничке нападе. Погинуо је храбро на Кајмакчалану, по једном извору 13. а по другом 16. септембра 1916. године, као водник III чете I батаљона V пешадијског пука.

За показану храброст на бојном пољу Аврам Добричић одликован је официрским орденом Карађорђеве звезде са мачевима IV степена. О томе је објављен указ ФАО бр. 9 780. Међутим, нисмо успели сазнати за који је конкретан подвиг добио то наше највеће ратно признање. Такође, прича се да је имао још нека одличја, али нисмо успели дознати која.