Ђелошевић М. Драгош

150
Ђелошевић М. Драгош
Ђелошевић М. Драгош

 

 

име: Драгош
презиме: Ђелошевић
име оца: Миладин
место: Књажевац
општина: Књажевац
година рођења:1884.
година смрти: 1935.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Ђелошевић М. Драгош, официр – бригадни генерал (Књажевац, 29. X 1884 – Београд, 8. III 1935).

Отац Миладин, а мајка Лепосава. Рано детињство провео је у Лесковцу, а основну школу и гимназију завршио у Нишу. Као питомац XXXIV класе завршио је Нижу, а као питомац XXIII класе ВШ ВА. У чин мајора унапређен је 1918, пуковника 1928, а бригадног генерала 1934. године. На почетку војне каријере радио је у Зајечару, Књажевцу и Нишу као водник у пешадији и инжењерији и ађутант команданта Инжењерије.

У ратовима 1912-1913. био је командир II чете Моравског инжењеријског полубатаљона II позива, а од јула 1914. до септембра 1919. био је командант Дринског инжењеријског полубатаљона. Био је посебно запажен у борбама које су вођене на Гучеву, по Мачви, око Шапца и Смедерева, на Соколу, Крвавици и Добром пољу, истичући се храброшћу и присебношћу. За време борби у Мачви сакупио је расути батаљон војника и официра који су опседнути његовим поступцима наставили борбу, извршили противнапад и повратили изгубљене положаје.

После рата био је командант IV инжењеријског батаљона (Карловац), начелник инжењерије Дравске дивизијске области (Љубљана), шеф Грађевинског одсека Инжењеријско-техничког одељења МВМ, начелник Наставног одељења Команде инжењерије, командант Саобраћајне команде и командант Которског одреда.

У браку са Софијом, кћерком Љубице и Ђуре Владисављевића, имао је кћи Мирославу и сина Милана. Служио се немачким и француским језиком.

Одликован је већим бројем мирнодопских и ратних одликовања међу којима и Орденом Карађорђеве звезде са мачевима IV реда, Орденом белог орла са мачевима IV реда и другим.