Цветановић Ђ. Коста

442
Цветановић Ђ. Коста
Цветановић Ђ. Коста

 

 

име: Коста
презиме: Цветановић
име оца: Ђорђе
место: Враћеновци
општина: Алексинац
година рођења: 1894.
година смрти: 1916.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Цветановић Ђ. Коста, земљорадник и резервни пешадијски наредник (Враћеновци, Алексинац, 16. I 1894 – Грушнички вис, 1916).

Отац Ђорђе и мајка Стојанка, пољопривредници. Завршио је основну школу и 1. априла 1912, године са XXIII класом ступио у Београдску подофицирску школу.

У Српско-турски рат ступио је као дечак и добровољац, а врло брзо постао каплар. У борбама на положајима Црни врх и Бологан се посебно истакао па је 13 марта 1913. унапређен у чин резервног пешадијског поднаредника. Учествовао је и у сузбијању Арнаутске побуне код Галичника и Дебра, августа 1913. године. У Српско-бугарском рату 1913. године борио се као наредник – водник на више места.

Као наредник II чете III батаљона V пешадијског пука Краља Мила- на борио се у више борби по Мачви, на Дрини и Колубари. Са осталом српском војском повлачио се преко Албаније. Након реорганизације српске војске пребачен је на Солунски фронт где се борио на Кајмакчалану, Сувој стени, Браздастој коси и Грушничком вису. У једној борби када је погинуо војвода Вук погинуо је и Коста Цветановић.

За испољену личну храброст у овој борби одликован је Сребним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. Имао је и Медаљу за војничке врлине, Похвалу команданта III армије.

По завршетку рата Костини ратни другови донели су његовим родитељима његову сабљу, доламу, сат, новчаник с документима и његова ратна одличја.