Cvetanović Đ. Kosta

297
Cvetanović Đ. Kosta
Cvetanović Đ. Kosta

 

 

ime: Kosta
prezime: Cvetanović
ime oca: Đorđe
mesto: Vraćenovci
opština: Aleksinac
godina rođenja: 1894.
godina smrti: 1916.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Cvetanović Đ. Kosta, zemljoradnik i rezervni pešadijski narednik (Vraćenovci, Aleksinac, 16. I 1894 – Grušnički vis, 1916).

Otac Đorđe i majka Stojanka, poljoprivrednici. Završio je osnovnu školu i 1. aprila 1912, godine sa XXIII klasom stupio u Beogradsku podoficirsku školu.

U Srpsko-turski rat stupio je kao dečak i dobrovoljac, a vrlo brzo postao kaplar. U borbama na položajima Crni vrh i Bologan se posebno istakao pa je 13 marta 1913. unapređen u čin rezervnog pešadijskog podnarednika. Učestvovao je i u suzbijanju Arnautske pobune kod Galičnika i Debra, avgusta 1913. godine. U Srpsko-bugarskom ratu 1913. godine borio se kao narednik – vodnik na više mesta.

Kao narednik II čete III bataljona V pešadijskog puka Kralja Mila- na borio se u više borbi po Mačvi, na Drini i Kolubari. Sa ostalom srpskom vojskom povlačio se preko Albanije. Nakon reorganizacije srpske vojske prebačen je na Solunski front gde se borio na Kajmakčalanu, Suvoj steni, Brazdastoj kosi i Grušničkom visu. U jednoj borbi kada je poginuo vojvoda Vuk poginuo je i Kosta Cvetanović.

Za ispoljenu ličnu hrabrost u ovoj borbi odlikovan je Srebnim vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima. Imao je i Medalju za vojničke vrline, Pohvalu komandanta III armije.

Po završetku rata Kostini ratni drugovi doneli su njegovim roditeljima njegovu sablju, dolamu, sat, novčanik s dokumentima i njegova ratna odličja.