Čolić A. Dragomir

294

ime: Dragomir
prezime: Čolić
ime oca: Alimpije
mesto: Šarbani
opština: Ub
godina rođenja: 1885.
godina smrti: 1944.
izvor podataka: “Besmrtni ratnici valjevskog kraja u ratovima 1912-1918“ Milorad Radojčić

 

Čolić A. Dragomir, zemljoradnik i redov (Šarbani, Ub, 1885 – Šarbani, 9. II 1944).

Potiče iz porodice koja se u drugoj polovini XVIII veka doselila iz Suvodanja ispod Medvednika. Otac mu Alimpije bio je poljoprivrednik, pa je i on produžio porodičnu tradiciju.

Pošto je odslužio vojni rok aktivno je učestvovao u oba balkanska i I svetskom ratu, kao redov III čete II bataljona V pešadijskog puka. Bio je izuzetno požrtvovan, snalažljiv i hrabar borac, pa je počinio i više herojskih podviga. Zbog toga je odlikovan vojničkim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima i još nekim drugim odlikovanjima i priznanjima. Iz I svetskog rata izašao je kao ratni vojni invalid i ostvario pravo na invalidninu.

Po dolasku sa fronta vratio se u mesto rođenja i svojim tradicionalnim poslovima. U političkom pogledu nije ispoljavao neku zapaženiju aktivnost.

Od početka II svetskog rata opredelio se partizanski pokret i na razne načine ga pomagao. Prihvatao je i krio Andriju Mazinjanina, jednog od organizatora i vođa partizanskog pokreta u Tamnavi i još neke ilegalne radnike. Kako to nije moglo ostati nezapaženo tretiran je kao simpatizer i saradnik partizana, pa su ga četnici hapsili i zatvarali. Bio je u zatvoru u Ubu i Valjevu, gde je nastavljeno njegovo mučenje i saslušanje. Pošto ništa nije priznao, a drugih dokaza nisu imali, posle nekoliko dana pušten je kući. Dva dana kasnije oko tri sata po ponoći u njegovu kuću upala je četnička trojka, pod komandom Budimira Ilića Cerskog i zatražila da pođe sa njima u štab njihove brigade kod Opštine u Radljevu. Znajući šta mu se sprema pokušao je da im pobegne u mrkloj noći. Međutim, četnici su otvorili vatru iz vatrenog oružja i ubili ga u potoku.

Bio je oženjen Milicom i imao četvoro dece (Živka, Živorad, Vojislav i Dobrivoje). U vreme njegove pogibije njih troje je bilo u životu.