Чолић А. Драгомир

399

име: Драгомир
презиме: Чолић
име оца: Алимпије
место: Шарбани
општина: Уб
година рођења: 1885.
година смрти: 1944.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Чолић А. Драгомир, земљорадник и редов (Шарбани, Уб, 1885 – Шарбани, 9. II 1944).

Потиче из породице која се у другој половини XVIII века доселила из Суводања испод Медведника. Отац му Алимпије био је пољопривредник, па је и он продужио породичну традицију.

Пошто је одслужио војни рок активно је учествовао у оба балканска и I светском рату, као редов III чете II батаљона V пешадијског пука. Био је изузетно пожртвован, сналажљив и храбар борац, па је починио и више херојских подвига. Због тога је одликован војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима и још неким другим одликовањима и признањима. Из I светског рата изашао је као ратни војни инвалид и остварио право на инвалиднину.

По доласку са фронта вратио се у место рођења и својим традиционалним пословима. У политичком погледу није испољавао неку запаженију активност.

Од почетка II светског рата определио се партизански покрет и на разне начине га помагао. Прихватао је и крио Андрију Мазињанина, једног од организатора и вођа партизанског покрета у Тамнави и још неке илегалне раднике. Како то није могло остати незапажено третиран је као симпатизер и сарадник партизана, па су га четници хапсили и затварали. Био је у затвору у Убу и Ваљеву, где је настављено његово мучење и саслушање. Пошто ништа није признао, а других доказа нису имали, после неколико дана пуштен је кући. Два дана касније око три сата по поноћи у његову кућу упала је четничка тројка, под командом Будимира Илића Церског и затражила да пође са њима у штаб њихове бригаде код Општине у Радљеву. Знајући шта му се спрема покушао је да им побегне у мрклој ноћи. Међутим, четници су отворили ватру из ватреног оружја и убили га у потоку.

Био је ожењен Милицом и имао четворо деце (Живка, Живорад, Војислав и Добривоје). У време његове погибије њих троје је било у животу.