Антонијевић В. Милисав

234
Антонијевић В. Милисав
Антонијевић В. Милисав

 

 

име: Милисав
презиме: Антонијевић
име оца: В.
место: Доњи Милановац
општина: Мајданпек
година рођења: 1883.
година смрти: 1958.
извор података: “Бесмртни ратници ваљевског краја у ратовима 1912-1918“ Милорад Радојчић

 

Антонијевић В. Милисав, официр-бригадни генерал (Чачак, 1. III 1883- 14. III 1958).

Основну школу и шест разреда гимназије завршио је у родном месту. Као питомац XXXII класе завршио је НШ ВА, а потом и АШГ. За потпоручника произведен је 1901, капетана II класе 1909, мајора 1909, пуковника 1916. и бригадног генерала у међуратном периоду.

Почео је радити као водни официр у артиљеријским јединицама Моравског, Шумадијског и Дунавског артиљеријског пука. Као капетан II класе командовао је III батаљоном Дринског артиљеријског пука и учествовао у Кумановској бици, борбама код села Алинци, Битољској и Брегалничкој бици.

У Првом светском рату командовао је батеријом Дунавског артиљеријског пука II класе и био командант Дунавског брдског артиљеријског дивизиона. У борбама код Горничева тешко је рањен.

У међуратном периоду командовао је дивизионом, артиљеријским пуком и АОШ. Био је управник Завода Обилићево и начелник артиљерије дивизијске и армијске области.

За заслуге у миру и рату добио је два ордена Карађорђеве звезде са мачевима IV реда Орденом Легије части V реда, са више ордена белог орла, Светог Саве, југословенске круне, сребрном и златном медаљом за храброст итд.