Почетна Личности Учесници ратова

Учесници ратова

“Сваку стопу ове земље ми смо по сто пута платили својом крвљу. А то знају да цене само они који су ратовали и враћали се на пуста згаришта.” Иван Милошевић

Милутин Л. Јојић

Јојић Л. Милутин

Као припадник чувеног Гводеног пука, учествовао у Балканским ратовима и у Првом светском рату. Током пробоја Солунског фронта, имао је чин потпоручника у другом прекобројном пуку.
Николић Димитрије Мита

Николић Димитрије Мита

Димитрије Мита Николић је био чиновник економске струке и радио је при Врховној команди српске војске.
Радуловић Ј. Иво

Радуловић Ј. Иво

Јунак са ове фотографије Иво Јоков Радуловић спада у ред најпознатијих ратника из Комана свих времена.
Перуновић Петар

Перуновић Петар

Са Солуна је са командантом Првог прекобројног пука Миланом Прибићевићем отишао за Америку, да уз гусле Косово и Обилића загрева срца наших земљака исељеника да похитају у помоћ својој браћи у Солуну.
Ђекић Радоје

Ђекић Радоје

У селу Штаве код Куршумлије живи стари витез Радоје Ђекић, борац Гвозденог пука.
Левичник Штефан

Левичник Штефан

Штефан је Словенац, а био је добровољац у српској војсци. Да се храбро борио за ослобођење и уједињење наших народа сведочи Карађорђева звезда са мачевима.
Рашовић Милош

Рашовић Милош

Своја војна признања Милош Рашовић је стекао у Шестом пуку Дринске дивизије. У том пуку је добио чин поручника, Карађорђеву звезду са мачевима и друга одличја.
Петровић Андреј - Андрија

Петровић Андреј – Андрија

Друже и Јуначе! Показао си чији си, ко си, и одакле си. Јунак старих витезова, који се борише за Крст часни и српско име од Косова и пре Косова.
Марковић Радоје

Марковић Радоје

Оставио је Радоје своју супругу и своју мезимицу Милојку и по трећи пут у непуне две године ступио у трећи рат. На Солунском фронту Радоје је погинуо.
Милованчевић Ж. Владимир

Милованчевић Ж. Владимир

Ево га ликом један од оних јунака, који и оваковом јуначком покољењу, какво јесте наше, чини праву част. Још пре рата он је већ био познат као јунак од мегдана.