Почетна Библиотека За част отаџбине

За част отаџбине

Књига о одбрани Београда, где у центру пишчеве пажње нису догађаји, него људске судбине у ратним сукобима.

За част отаџбине

Не у лађу, него у капетана!

Још под заштитом мрака, Аустријанци су покушали да се са неколико шлепова пуних војника приближе пристаништу, али су били одбијени ватром и бомбама комита, финанса и жандарма.
За част отаџбине

Само преко нас мртвих

Рекла им је да она за њих није Софија, већ њихов друг, саборац Софроније. Хтела је, упркос лепоти и младости, да буде - мушко.
За част отаџбине

Рајсово сведочење

Доктор Рајс описује први сусрет са генералом Михаилом Живковићем, коме је поверена одбрана Београда и кога су назвали „гвоздени генерал”.
За част отаџбине

Топовима на каплара

Топовски хици непријатеља враћали су помисао на стварност, јер су готово сви становници у ентузијазму помишљали да је све свршено и да су заувек ослобођени.
За част отаџбине

Покошен мађарски пук

Више се са земље нико није дигао. Борба је била одлучена: мађарски пук је покошен. Губици непријатеља били су страховити: 314 мртвих, док је рањених око Аде било знатно више.
За част отаџбине

Децо, нисам то заслужио

А и ми, кад угледасмо ово страшило од шлепа не усудисмо се ни метка да испалимо. Ваша артиљерија туче у главу и у леђа. Сад је за нас рат готов.
За част отаџбине

Видесте ли где мога сина

А грех је што и он напусти мајку: то ми је трећи син на фронту, ко зна где су... И муж је на фронту још од првог дана рата...
За част отаџбине

Долазе ђаци каплари

Није било дана а да кроз редове не проструји вест да је овај или онај ђак из тог и тог батаљона јуначки погинуо или да је показао невиђену храброст и присебност.
За част отаџбине

Град бране и савезници

Деца су загледала топове и њихове дугачке цеви, радујући се што је најзад стигла таква батерија, која ће, како су говорили „показати Швабама, како се брани Београд”.
За част отаџбине

У славу српских пукова

Од најпростијег војника па до војног заповедника нико се не стиди да каже да је Србија земља сељака и да је зато горда.