22. јун, Дејство Шумадиске дивизије, извештаји и наређења Врховне команде

497

Дејство Шумадиске дивизије

Овог дана Шумадиска дивизија је била на одмору у распореду према заповести ОБр. 344 од 21. јуна 1916. године.
Увече овог дана дивизија продужава покрет према заповести ОБр. 354 од данас, која гласи:

Штаб Шумадиске дивизије
ОБр. 354
22. јуна 1916. године
15 часова
Арапли

ЗАПОВЕСТ

Дивизија ће ноћас продужити даљи покрет путем Солун – Битољ до Вардара на овај начин:
1. I. ешелон кренуће се у 20 часова правцем Арапли – железничка станица Топчи. Зауставиће се северно од железничке станице Топчи на путу Топчи – Ватилук. Овде распоредити трупе на одмор и остати до даљег наређења.
2. III. ешелон кренуће се у 22 часа правцем за I. ешелоном. По доласку до с. Топчи зауставити покрет и распоредити трупе за одмор источно од села Топчи и јужно од пута. Овде остати до даљег наређења.
3. II. ешелон кренуће се у 24 часа правцем за III. ешелоном, зауставити се источно од железничке станице Топчи и северно од пута распоредити се за одмор и ту остату до даљег наређења.
4. IV. ешелон кренуће се у 2 часа (23. јуна) правцем за II. ешелоном. По доласку спрам села Инглиз – Чифлик, зауставити се и убиваковати се северно од пута.
5. Храна и фураж примаће се на железничкој станици Топчи, за шта ће начелник интендантуре издати потребна наређења.
6. Ја ћу са штабом сутра 23. овог месеца у 7 часова бити код железничке станице Топчи.
Команданти ешелона успоставиће са мном ордонанску везу.

Командант пуковник,
Ж. Павловић с. р.

Дужина марша овог дана око 10 километара.
Чело I. ешелона стигло је на месту опредељења 23. јуна у 3 часа.
Марш је извршен у бољем реду него јуче.
Изостало на маршу 350 војника.

Извештаји

Врховна команда примила је у току 22. јуна ове важније извештаје:

Од војног изасланика у Италији

Депешу Бр. 525 од 20. јуна

„1. По извештају Талијанске Врховне команде, у Албанији су Аустријанци напустили арнаутске добровољачке одреде из племена Гега, јер су били незадовољни са платом и службом. Постоје још одреди Миридита но и они су незадовољни а Аустријанци немају поверења у њима. Најоданији Аустрији је капетан Гиларди, бивши командант Видове Гарде.
2. Распоред Аустријанаца и Арнаута у колико је овде познато слаже се са извештајем Ф. Ђ. ОБр. 557 Министра Војног с тим, да у Драчу има два топа од 15 см.
3. Снабдевање Драча врши се од Скадра до Медове аутомобилима а од Медове до Драча морем. Пут Медова – Драч још није употребљив. Завршен је пут Драч – планина Краба, довршује се део Краба – Елбасан.
4. По извештајима Енглеског војног изасланика овдашњег, у Драчу и Тирани има непознат број пољских топова, а у Вашари један аустријски ескадрон и три чете“.

Од делегата ђенерала Рашића

Депешу Бр. 110 од 20. јуна

„Кроз дан, два почиње офанзива на простору северно од Пинска. Нема бојазни од немачке флоте према Риги. До сад Хинденбург послао помоћ од 7 пукова. Са француског фронта послат 10. корпус. Сва ова помоћ стигла и утрошена на простору Луцк – Ковел. Има заробљеника из 10. корпуса. Аустријанци утрошили своју општу резерву од 7 дивизија. Хинденбург приближио своју резерву од 7 дивизија ближе простору Вилне. Од Талијана већ два пут захтевана офанзива, не види се почетак. Овде ништа значајније“.

Од г. Министра Војног

Депешу Ф. Ђ. ОБр. 691 од 20. јуна

„Војни изасланик из Петрограда јавља:
На целом југозападном фронту продужују се упорни бојеви. Јуче заузета варош Черновица и на правцу непријатељском одступања ка Карпатским превојима заробљено још 3.500 војника и 70 официра. На осталим фронтовима на више места вођене су артилериске борбе. У реону Ковела Немци доводе трупе са француског фронта“.

Депешу Пов. Ф. Ђ. ОБр. 682 од 20. јуна

„Услед садањих прилика и догађаја, који могу наступити наредио сам војном изасланику у Атини да упути у Солун на Халкидик, односно на Крф у своје команде све наше активне и резервне официре, војне обвезнике и рекрутну комисију, који су на боловању, одсуству у Грчкој. Молим известите Сараја, да ово не спречава а ви прихватите и распоредите све ове на одговарајуће војне дужности према физичким и стручним способностима“.

Наређења (извештаји) Врховне команде

ОБр. 1748
Г. Министру Војном

„Молим наредите, да се сви добровољци прикупљени у команди небораца, који су изјавили да желе служити у нашој војсци упуте у Солун. Дан поласка јавити депешом“.

ОБр. 1757
Његовом Краљевском Височанству Престолонаследнику Александру – Крф

„Да би се извесни неопходно потребни путеви могли благовремено довршити на граничној просторији на правцу Солун – Битољ, наредио сам, да пионирски полубатаљон I. и по једна пионирска чета II. и III. армије оду сутра и отпочну рад у околини језера Острво“.

ОБр. 1759
Команданту Источне војске ђенералу Сарају

„Наш официр, који је у Флорини извештава нас 22. тек. месеца: „Данас сам шифром јавио, да ће Бугари кроз 2 – 3 дана напасти на Корчу и да ће се Грци без борбе повући. Извор за ово сазнање сигуран је, јер се поред осталог слаже и са извештајем кога сам са других страна добио и кога сам имао част доставити. Ако се ово деси, ја мислим да ће бити акције и са овога фронта, то показују многи знаци: као извесна честа кретања, многа и честа сигнализација, ужурбано довршавање око утврђивања, апсолутна забрана саобраћаја мештанима између себе и са Битољем итд. Повереник из Битоља јавља, да су аероплани приликом летења над Битољем направили велике штете у вароши и код војске, тако исто јавља, да је било много штете и у селу Магареву, где је био један виши штаб, по свој прилици штаб 8. дивизије“.