19. август, Извештаји и наређења Врховне команде

364

Извештаји

Врховна команда примила је у току 19. августа ове важније извештаје:

Од Врховне команде савезничких војсака

ОБр. 5614 од 18. августа

„Предузете су следеће мере за пренос извесних јединица Вардарске дивизије у предео Соровић – Церово: Први полазак из Вертекопа у 20 час., укрцавање у 18 часова. Возови ће одлазити свака два часа, тако први у 20 час. идући у 22 часа, 24 часа, 2 часа из јутра и тако даље док се све не превезе“. Достављено команданту Вардарске дивизије.

Од команданта Ваздухопловне службе

Бр. 221

Ескадрили М. Ф. 99 наређено извиђање просторије: Флорина – Сакулево – Неокази – Воштаран – Живонија – Скочивир. Закључак извиђања. – ,,Доста интензивни покрети у правцу Флорине. Бачено 7 бомби на комору од коњских кола, која су била лево и десно од друма и на трупе у покрету. Покрети у правцу Воштарана, али од мање важности него три напред поменута. Ништа ново у пределу Кајмакчалана“.

Од војног изасланика у Русији

Бр. 356

„Начелник штаба шаље ме у Рени да са пуковником Хаџићем регулишем важнија питања односно даљег формирања.
Данас при праштању Цар ми је дао поруку, да предам његов поздрав команданту и сјајној српској дивизији са жељом, да се успешно, срећно и што пре састане са братском Српском војском.
На путу ћу провести 8 дана. Овде ће ме заступати мајор Мићић са којим ћу бити у непосредној вези“.

Од команданта II. армије

ОБр. 1208 од 18. августа

„Командант Шумадиске дивизије са ОБр. 1090 од данас доставио је: У јучерашњој борби наши су губитци ови: погинуо 1 официр и 27 редова, рањених 3 официра, 2 каплара и 85 редова, 9 редова контузовано и 1 нестао. Непријатељски губитци по свима до сад прикупљеним податцима преко 400 мртвих и око 600 рањених од којих известан део вероватно теже рањених и данас запомаже по јаругама. На положају има маса побацаних капа, пушака, торбица, опанака и друге спреме. Лишће папрати и шуме по положају пуно је трагова крви од рањених Бугара, који су успели да се извуку. У току јучерашњег дана заробљено је 43 бугарска војника, 1 бугарски кадет и 1 немачки војник“.

Од делегата капетана Јовичића

Пов. Бр. 396 од 19. августа

„Ситуација на Енглеском фронту на дан 18. августа 1916. године:
Једна бригада 26. дивизије посела је у току ноћи 17./18. августа линију западно и северно од Бекирли и Чидемли. У исто време један батаљон 78. бригаде напредовао је са виса једну миљу јужно од Далџели и отерао Бугаре из Хорешу Хил, где је лево од Далџели установио везу са француским трупама. Непријатељски аероплани били су активни и бомбардовали су Чугунце, Гаваланце и Јеникеј, причинивши незнатну штету. Узајамно бомбардовање продужује се. Наши су губитци незнатни. На Струмичком фронту: бугарске снаге у јачини од 3 батаљона и 4 батерије и нешто коњице рано јутрос заузеле су станицу ,,Демир Хисар“, и кренули се јужно на обадве стране пруге. Коњичке патроле ушле су у Камарат и Баракли Џума. Један француски комбиновани одред из Сереза, који је у вези са нашом 7. коњичком бригадом напао ове непријатељске снаге. Извештено је, да су бугарске патроле прешле реку Месте, прошле кроз Сарисабан и дошле до Черпанди. Постоји извештај да Бугари врше покрет у правцу Крушева, Берова и за Броди“.

Телефонски извештаји

19. августа 1916. године у 9.50 час.

Пуковник Димитријевић из III. армије – пуковнику Миловановићу јавља, да је сада на фронту ретка артилер. ватра, али се приметило да су 3 непријатељска батаљона у покрету ка с. Баници, а 1 ка с. Неговани. Даље јавља, да су констатована 3 пука непријатељска из 6. дивизије, који су узели учешћа у нападу, а непријатељска коњичка бригада састоји се из 2. и 7. пука. Веза са Војином Поповићем још није добивена.
Пуковник Миловановић је напоменуо, да треба обратити нарочиту пажњу на велики вијадукт између Банице и Соровића, да га непријатељ неби порушио.

У 14.30 час.

Пуковник Миловановић саопштио помоћнику начелника штаба Вардарске дивизије:
Да се наређење о покрету Вардарске дивизије мења у толико, да коњички ескадрон иде сувим за Острово.

У 12.30 час.

Телефонски разговор између начелника штаба Врховне команде и команданта III. армије.
Непријатељ напада:
1) Главном снагом (неоцењена јачина) правцем Воштарани – Ниџе планина.
2) Једном колоном у јачини 1 ½ пешад. пук правцем Забрдани – Баница.
3) Једним пешад. пуком правцем Вртолома – Орехово.
4) 2 батаљона, 2 батерије и коњичка бригада правцем Лесковац – Неговани.
Наш леви бок у опасности, зато тражи целу Вардарску дивизију као појачање.
Цени непријатељску снагу на 8 пешадиских пукова и 1 коњичка бригада, од којих су 15., 51. и 52. из 6. дивизије – дошли из Србије (Мајданпек).
Верује, да ће одржати положаје, кад му стигну појачања.

У 15.20 час.

Пуковник Димитријевић из III. армије јавља пуковнику Пешићу:
Да је непријатељева колона од Воштарана стављена под нашу артилериску ватру и од Дунавске и Дринске дивизије и споро напредује; колона која иде ка Баници већ је код овог села, а најлакше иде колона преко Неговани, коју нема ко да заустави. Нека далекометна непријатељска артилерија од Совича туче гребен Чегана, па чак и до близу Острова добацује.
Од Вардарске дивизије стигло до сад пук и батерија.

У 17.25 час.

Пуковник Миловановић саопштава пуковнику Николи Стевановићу из III. армије:
Да могу артилерију Вардарске дивизије, која ће се транспортовати са следећом бригадом упутити и сувим, ако им је потребно, да пешадија што пре стигне.
Упитан о ситуацији одговорио је, да је стање исто, као што је већ јављено, сем то, да је коњица известила, да у Екшису падају непријатељски шрапнели.

У 18.40 час.

Пуковник Драгутин Димитријевић из III. армије – пуковнику Миловановићу:
Јавља, да је стање на фронту доста повољно. Непријатељско надирање јако укочено нашом артилериском ватром. Кота 950